Dirk Braeckman schenkt een drieluik aan M-Museum Leuven

Dirk Braeckman schenkt een drieluik aan M-Museum Leuven

Zondag loopt de dubbeltentoonstelling van Dirk Braeckman in BOZAR en M ten einde. Na een eerdere samenwerking in het kader van Braeckmans tentoonstelling op de Biënnale van Venetië in 2017, gecureerd door senior curator Eva Wittocx, komt zo een einde aan ruim twee jaar intensief samenwerken. De kunstenaar bedankt M nu voor de succesvolle samenwerking en schenkt een recent werk aan de collectie van het museum.

Monumentaal drieluik

Het gaat om een monumentaal drieluik waarbij Braeckman vertrok van een opname van een schilderij van de Italiaanse renaissanceschilder Paolo Veronese (1528 – 1588). Het drieluik bestaat uit drie verschillende prints die de kunstenaar in zijn donkere kamer telkens aan een ander bewerkingsproces onderwierp. Die werkwijze is niet nieuw voor hem. Net zoals in het prille begin van zijn loopbaan, werkt Braeckman tegenwoordig regelmatig in series en herfotografeert hij bestaande beelden.

Het drieluik staat centraal in de tentoonstelling die momenteel loopt in M. Twee van de drie werken bekleedden vorig jaar ook al een centrale plek in zijn tentoonstelling op de Biënnale van Venetië. Elk uniek werk bestaat autonoom maar functioneren het best samen als drieluik. De kunstenaar wil ze hierom ook samen onderbrengen in een museale collectie.

M is zeer vereerd met de genereuze schenking van dit belangrijke, monumentale drieluik. Het museum dankt van harte Dirk Braeckman, de studio van de kunstenaar en zijn galerie Zeno X in Antwerpen.

Dirk Braeckman: “Samen met Eva Wittocx koos ik deze werken. Ze passen zeer goed in M, waar oude en hedendaagse kunst in een kruisbestuiving naast elkaar bestaan. Dit gebaar is een soort afsluiting van twee jaar intensief samenwerken aan het Belgisch paviljoen en de daarop volgende tentoonstelingen in België.”

Denise Vandevoort, schepen van cultuur stad Leuven en voorzitter M-Museum Leuven reageert enthousiast: “We zijn erg verheugd met het nieuws. Namens de Raad van Bestuur en de directie van M willen we Dirk hartelijk bedanken voor dit mooie gebaar en de prachtige tentoonstelling die hij samen met Eva op poten zette.”

Langdurige samenwerking

De samenwerking tussen Dirk Braeckman en M gaat terug tot in 2011. Toen liep een overzichtstentoonstelling van de kunstenaar in het museum. Vorig jaar was er vervolgens de solotentoonstelling van Braeckman in het Belgisch Paviljoen waar hij in opdracht van minister Sven Gatz Vlaanderen vertegenwoordigde, samen met M-curator Eva Wittocx. Die presentatie vormde vervolgens de basis voor een dubbeltentoonstelling in M en BOZAR.

Eerder deze maand werden Dirk Braeckman en Eva Wittocx gelauwerd met de erepenning van de Groep Humane Wetenschappen van de KU Leuven. Die onderscheiding is een pluim voor hun geslaagde samenwerking op de Biënnale, waarbij de KU Leuven, Lieven Gevaert Centre en LUCA School of Arts wetenschappelijke partners waren.

Werkwijze en parcours

Hoewel hij aanvankelijk de intentie had om schilder te worden, besloot Braeckman eind jaren 1970 eerst fotografie te studeren. Hij verdiepte zich in de analoge fotografie en het ontwikkelen van beelden in de donkere kamer. De kunstenaar keerde zich tegen de gangbare werkwijze en creëerde in de loop der jaren zijn eigen techniek waarbij hij niet bang was om te experimenteren met de grenzen van het beeld.

Eind jaren 1980 vond hij met zwart-wit analoge prints een eigen signatuur, met suggestieve beelden die gehuld zijn in een waas van mysterie. Zijn beeldtaal stelt het kijken op scherp en reflecteert over het statuut van de afbeelding.

Praktische info

De dubbeltentoonstelling van Dirk Braeckman in M en BOZAR loopt nog tot en met zondag 29 april.

www.mleuven.be/braeckman

https://www.bozar.be/nl/activities/128185-dirk-braeckman 

 

Contacteer ons
Veerle Ausloos Persverantwoordelijke, M - Museum Leuven
Veerle Ausloos Persverantwoordelijke, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium