Dirk Braeckman en M op de shortlist voor de Biënnale Venetië 2017

Vlaams minister van cultuur Sven Gatz maakte de shortlist bekend voor de invulling van het  Belgische paviljoen voor de Biënnale van Venetië in 2017. De jury selecteerde vijf kandidaten, waaronder Dirk Braeckman en Eva Wittocx van M-Museum Leuven. Begin juli zal beslist worden welke kunstenaar België zal vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië.

Eind april 2016 lanceerde het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media de oproep voor een visueel concept voor de Biënnale van Venetië voor Beeldende kunsten in 2017. Uit 30 kandidaten koos de jury 5 kunstenaars die een concept zullen uitwerken.  De jury bestaat uit kunsthandelaar en designer Axel Vervoordt, voormalig secretaris-generaal Christine Claus van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media, kunstenaar Honoré d’O, Marianne Hoet van veilinghuis Christie’s en vormgever Bram Van Den Boogaart/Bramboo.

De vijf kandidaten kunstenaars-curatoren zijn:

Dirk Braeckman en Eva Wittocx 

M steunde de kandidatuur van Dirk Braeckman, een kunstenaar die in 2011 een grote solotentoonstelling in Leuven bracht. Deze monografische tentoonstelling in M kreeg brede aandacht en was een belangrijke stap in zijn carrière. Dirk Braeckman en M zijn dan ook vereerd om op de shortlist voor Venetië te staan, en hopen met een sterk dossier kans te maken op de tentoonstelling in het Belgisch paviljoen. Eva Wittocx:“Sinds vele jaren volgen en ondersteunen we het werk van Dirk Braeckman. Het zou voor de kusntenaar een fantastische kans zijn om zijn oeuvre naar een belangrijk internationaal platform te brengen zoals de Biënnale van Venetië.” 

Samen met curator Eva Wittocx van M werkt Braeckman aan een voorstel om nieuw werk te brengen en een installatie met respect voor de architectuur van de ruimte. Dit voorstel wordt op 4 juli aan de jury gepresenteerd.

 

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium