Dirk Braeckman en Eva Wittocx vertegenwoordigen België op de Biënnale van Venetië

F.E.L.S_281-2_29_2011_3-_1_.jpg

De keuze is gevallen. Volgend jaar gaat Dirk Braeckman voor Vlaanderen naar de 57ste Biënnale van Venetië. Curator van de tentoonstelling in het paviljoen is Eva Wittocx, algemeen coördinator van M-Museum Leuven. Dat maakte Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz vandaag bekend. Na vorige edities met Vincent Meessen, Berlinde De Bruyckere, Angel Vergara, Jef Geys en Honoré d’O, krijgt nu Dirk Braeckman een internationaal podium in Venetië. 

Beelden die op ontploffen staan

Dirk Braeckman: “Ik ben blij verrast met de keuze van de jury, want er waren vijf sterke kandidaten. Het Belgisch paviljoen is voor mij dan ook dé gedroomde ruimte. De architectuur, de atmosfeer van het gebouw, maar ook de omgeving van de Giardini en de stad Venetië liggen mij nauw aan het hart. Deelnemen aan de Biënnale voelt als een overwinning voor de Belgische fotografie, die tot op vandaag weinig internationaal platform kreeg binnen de beeldende kunsten. Vandaag is iedereen in staat om goede foto’s te nemen, en is men enkel bezig met het eindresultaat. Ik ga hier tegenin en leg de nadruk op de procesmatige zoektocht. Ik ben ervan overtuigd dat een positieve boodschap niet spectaculair hoeft te zijn, maar dat het spektakel in het beeld zit, in de verstilling en een zekere sacraliteit. Mijn foto’s zijn als unexploded bombs, zoals Luc Sante ooit zei, opgeladen en vol opgekropte energie. Ik kijk er erg naar uit dit met een breed publiek te delen.”

Eva Wittocx, curator van de tentoonstelling: “Het is een grote eer. Deze tentoonstelling komt op het juiste moment en geeft Braeckmans unieke fotografische oeuvre een belangrijk platform. Dirk en ik kennen elkaar al sinds eind jaren ’90 en werkten al meermaals samen, bij zijn tentoonstelling in S.M.A.K. in 2001 en met als hoogtepunt zijn overzicht in M in 2011. Het is fantastisch dat zijn werk nu 7 maanden in Venetië te zien zal zijn, dé plek voor hedendaagse kunst. Voor mij is hij één van de belangrijkste Belgische kunstenaars die zowel nadenkt over de rol van kunst als de plaats van beelden vandaag. Zijn werk stelt het kijken centraal, is radicaal en blijft zichzelf bevragen."

Concept voor het paviljoen

Dirk Braeckman onderzoekt voor het Belgisch paviljoen een aantal nieuwe pistes en zal er nieuwe werken presenteren. Vertrekpunt zijn sterke beelden die een antwoord geven op de massaproductie en consumptie van beelden. Elk beeld, elke slogan vraagt om onze aandacht. Of het nu via televisie, internet of in de publieke ruimte is.  Dirk Braeckman en curator Eva Wittocx streven voor het paviljoen naar een verstilling en aandacht voor beelden. Zijn foto's zullen stoorzenders zijn in die reguliere beeldenstroom.

M-Museum Leuven treedt voor deze tentoonstelling op als organiserende instelling, met Eva Wittocx als curator. “We zijn vereerd om deze internationale tentoonstelling met Dirk Braeckman te begeleiden en ondersteunen. De volgende maanden zullen het team van M en het atelier van de kunstenaar intensief samenwerken aan het tentoonstellingsconcept, zodat het Belgisch paviljoen een unieke totaalervaring zal zijn. Het team gaat bovendien samenwerkingen aan met verscheidene binnen- en buitenlandse partners.In 2018 zal de tentoonstelling van Venetië alvast in België in Bozar Brussel en M-Museum Leuven te zien zijn."

Schepen van cultuur Denise Vandevoort wil van harte de kunstenaar en Eva Wittocx feliciteren. "Ik ben ongelofelijk fier dat M via dit project Braeckmans werk internationaal op de kaart zet. En wat een eer voor Leuven. M bestaat binnenkort 7 jaar. Het is dan ook een grote erkenning om deze rol op te nemen als organiserende instelling. Dankzij de vele partners en samenwerkingen kan M dit project op een succesvolle wijze omkaderen en realiseren.”

BIO

Dirk Braeckman (1958) ontwikkelde de afgelopen 25 jaar een gestaag en indrukwekkend parcours. Werkend met het medium fotografie weet hij een heel eigen plaats en positie binnen de beeldende kunsten te bekleden. Hij nam deel aan talrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland, zoals recente soloshows in LE BAL (Parijs), De Pont (Tilburg), De Appel (Amsterdam), S.M.A.K. (Gent) en ROSEGALLERY (Santa Monica, CA). In België was zijn werk recent te zien in BOZAR in Brussel (2013), in M - Museum Leuven (2011) en bij Zeno X Gallery in Antwerpen (2015). Het werk van Braeckman is opgenomen in belangrijke private en publieke collecties wereldwijd, onder meer in FRAC Nord-Pas de Calais (Dunkerque), Sammlung Goetz (München), De Pont (Tilburg) en Fondation Nationale d’Art Contemporain (Parijs), Centraal Museum (Utrecht), en Musée d’Art Contemporain et Moderne (Strasbourg). Er verschenen verschillende publicaties over zijn artistieke praktijk en oeuvre.

Eva Wittocx (1975) is sinds 2009 senior curator bij M – Museum Leuven, waar ze tijdelijk ook de functie van directeur waarneemt. Het hedendaagse kunst programma van M focust op solotentoonstellingen van Belgische en buitenlandse, beginnende en gevestigde kunstenaars. Ze bracht in M o.a. Aglaia Konrad, Guy de Cointet, Peter Buggenhout, Markus Schinwald, Sarah Morris, Patrick Van Caeckenbergh, Mika Rottenberg en Sol LeWitt. Voordien werkte ze als curator in S.M.A.K. in Gent (1997-2006) en STUK Kunstencentrum (2006-2009). In 2001 coördineerde ze de tentoonstelling van Luc Tuymans in het Belgisch paviljoen op de Biënnale van Venetië (commissaris: Jan Hoet).

Over Dirk Braeckmanwww.dirkbraeckman.be

Eva Wittocx

Curator Hedendaagse kunst, M - Museum Leuven

Denise Vandevoort

Voorzitter, M - Museum Leuven

Veerle Ausloos

Pers en communicatie, M - Museum Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be