Dirk Braeckman en Eva Wittocx blikken terug op een succesvolle Biënnale van Venetië

Dirk Braeckman en Eva Wittocx blikken terug op een succesvolle Biënnale van Venetië

Dubbeltentoonstelling in M en BOZAR wordt volop voorbereid

Op 26 november sloot de Biënnale van Venetië de deuren. Dat betekende ook het einde van Dirk Braeckmans tentoonstelling in het Belgische paviljoen. Met om en bij de 615 000 bezoekers was de Biënnale het belangrijkste internationale platform voor Braeckmans werk. Het volgende hoofdstuk is de dubbeltentoonstelling van Dirk Braeckman in M-Museum Leuven en BOZAR Brussel. De perspreview voor beide tentoonstellingen gaat door op 31 januari 2018. 

Terugblik

Voor Dirk Braeckman kwam deze tentoonstelling op het juiste moment in zijn loopbaan. “Dankzij het internationale podium dat ik kreeg, kon ik veel nieuwe contacten leggen. Ik werd ook overweldigd door de reacties van de bezoekers. Sommigen onder hen waren zo geraakt door de installatie dat ze zelfs meermaals terugkeerden.” Ook curator Eva Wittocx, van M-Museum Leuven, blikt tevreden terug. “Deze tentoonstelling is zonder twijfel een springplank voor Braeckmans oeuvre. Vele kansen liggen in het verschiet, op korte en lange termijn.“

De internationale vakpers liet zich uitgesproken positief uit over de tentoonstelling van de Belgische kunstenaar. Met zo’n 30 internationale en ruim 60 nationale persartikels kon de tentoonstelling op een ruime belangstelling rekenen. Hij wist in het midden van de drukte van de Biënnale “een plek van zuiverheid, een heiligdom voor troost” te creëren met zijn “Art der atmosphärischen Verdichtung”. Aan het begin van de zomer was Braeckmans publicatie al uitverkocht en werd een tweede druk gerealiseerd.

Dubbeltentoonstelling Dirk Braeckman in M en BOZAR

Minister van Cultuur Sven Gatz: “Dirk Braeckman en Eva Wittocx zorgden in het Belgisch paviljoen voor verstilling en krachtige beelden. Braeckmans unieke, analoge prints stelden ons kijken op scherp en maakten een verschil met de overdosis aan en snelle beelden van vandaag. Voor de bezoekers bracht het Belgisch paviljoen zo een moment van stilte en rust. Het doet me plezier dat we deze prachtige ode aan de Belgische fotografie straks ook kunnen bekijken in museum M in Leuven en in BOZAR in Brussel.”

De tentoonstelling in Venetië vormt namelijk het vertrekpunt voor een dubbeltentoonstelling van Dirk Braeckman in M-Museum Leuven en BOZAR Brussel. De tentoonstellingen zijn complementair en belichten afzonderlijke aspecten van zijn veelzijdige praktijk. In BOZAR toont Braeckman een twingtal werken op maat van de architectuur van Victor Horta. Centraal staan zijn monumentale prints, nieuw werk en een selectie oudere beelden die in het verlengde van  Venetië liggen. In M krijg je de experimentele kant van Braeckman  te zien. In twee zalen gunt de kunstenaar je een unieke blik in zijn donkere kamer en toont hij kleiner werk op papier. Zijn onderzoek naar nieuw media komt ook aan bod. Zo realiseert hij een grote projectie op maat van M.

Save the date: perspreview

De perspreview voor beide tentoonstellingen in M en BOZAR gaat door op 31.01.2018 om 10 u.  Meer informatie over het persprogramma op beide locaties volgt later.

Praktische informatie dubbeltentoonstelling

Dirk Braeckman en Eva Wittocx werden aangesteld door minister Gatz om in 2017 ons land te vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië. De terugkeertentoonstellingen in België liggen in het verlengde van deze opdracht.

Tentoonstelling M-Museum Leuven: 02.02 – 29.04.2018

Tentoonstelling BOZAR Paleis voor Schone Kunsten: 01.02 – 29.04.2018

Curator: Eva Wittocx

Praktische informatie Biënnale

Belgisch paviljoen |  57ste Internationale Kunsttentoonstelling |  La Biennale di Venezia |  Biennale Arte 2017 

Opdrachtgever: Sven Gatz, Vlaams Minister voor Cultuur, Media, Jeugd en Brussel

Curator: Eva Wittocx (M-Museum Leuven)

Organiserende instelling: M–Museum Leuven

Hoofdsponsors: Nationale Loterij, Fondation Willame

Sponsors: Filliers Dry Gin 28, IC Verzekeringen, Vrienden van het Belgisch paviljoen

Partners: BOZAR–Paleis voor Schone Kunsten Brussel, Kunstenpunt, Zeno X Gallery Antwerpen

Wetenschappelijke partners: KU Leuven, Lieven Gevaert Centrum, LUCA School of Arts

www.dirkbraeckman.be  |   www.dirkbraeckmanvenice2017.com |  www.belgianpavilion.be | www.mleuven.be 

 

Contacteer ons
Veerle Ausloos Persverantwoordelijke, M - Museum Leuven
Veerle Ausloos Persverantwoordelijke, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium