Dieric Bouts krijgt als eerste Vlaamse Meester een eigen hoorspel

In ‘Dieric Dinges Bouts’ vertelt Warre Borgmans het verhaal van de vergeten meesterschilder, met de stemmen van Koen De Graeve, Jeroen Meus en anderen

Campagnebeeld 'Dieric Dinges Bouts'
Campagnebeeld 'Dieric Dinges Bouts'

M Leuven en Het Geluidshuis lanceren vandaag het gloednieuwe hoorspel ‘Dieric Dinges Bouts’, met de stemmen van onder meer Warre Borgmans, Koen De Graeve en Jeroen Meus. Bouts krijgt dit jaar dus niet enkel een internationale overzichtstentoonstelling in M, hij wordt ook de eerste Vlaamse Meester met een eigen hoorspel. Het hoorspel krijgt op 21 oktober, tijdens het openingsweekend van de tentoonstelling ‘DIERIC BOUTS. Beeldenmaker’, een live première in gezelschap van verteller Warre Borgmans en scenarist Koen Van Deun.


Vanaf vandaag kan je ‘Dieric Dinges Bouts’ gratis beluisteren via Spotify en andere podcastapps, de app van Het Geluidshuis en de website van M. Een beperkt aantal unieke vinylplaten van het hoorspel, vormgegeven door illustrator Mark Borgions, is vanaf december te koop in Barbóék in M.

“M maakte in het verleden al een aantal podcasts, zoals ‘Moving Henry’, over de verhuis en de restauratie van het praalgraf van Hendrik I, maar ‘Dieric Dinges Bouts’ is voor het museum het allereerste hoorspel”, zegt Bert Cornillie, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M. “M blijft zo investeren in nieuwe manieren van ‘storytelling’ om buiten de museummuren te treden. Bovendien was deze samenwerking met Het Geluidshuis een uitstekende kans om jong en oud wat meer vertrouwd te maken met Dieric Bouts.”


Jeroen Meus

Wie goed luistert herkent in het hoorspel de stemmen van onder anderen Warre Borgmans, Koen De Graeve, Jeroen Meus, Jelle Cleymans, Dirk Roofthooft, Robby Cleiren, Ini Massez, Vincent Byloo, Heidi Van Tielen en Günther Lesage. Eén van hen heeft een bijzondere connectie met Dieric Bouts: in 2020 werd Jeroen Meus aangesteld als peter van ‘Het Laatste Avondmaal’, het beroemde werk dat Bouts schilderde voor de Sint-Pieterskerk.

Tijdens de aflevering van Dagelijkse Kost van vandaag (16.10.2023, 18u10 op VRT 1), zal Jeroen Meus een kort bezoek brengen aan zijn iconische petekind. Op die manier zet hij de Bouts-tentoonstelling die later in de week van start gaat alvast in de kijker. Speciaal voor de gelegenheid kookt hij een gerecht geïnspireerd door de leefwereld van Dieric Bouts. Op het menu: flat bread met pulled lam, rucola en gepicklede radijs of witte kool, zure room met gemalen koriander en look.

Het verhaal

Het verhaal van ‘Dieric Dinges Bouts’ komt van scenarist Koen Van Deun en speelt zich af in het Leuven van 1463. Bouts zelf speelt de hoofdrol in dit hoorspel, naast bekende tijdsgenoten als Hans Memling, Hugo van der Goes en Filips de Goede. In het verhaal heeft de supergetalenteerde Leuvense schilder Dieric Bouts het niet makkelijk. Wat hij ook doet, hoe mooi hij ook schildert, niemand ziet hem staan en niemand onthoudt zijn naam. Tot overmaat van ramp gaat zijn grote rivaal, de ijdele Hubrecht Stuurbout, ook nog eens met alle eer lopen. Wanneer hertog Filips de Goede een bezoek aan de stad brengt, ziet Dieric zijn kans schoon om eindelijk beroemd te worden. Tenminste: als die twee geniepige figuren die hem altijd volgen, geen roet in het eten gooien...

Het Geluidshuis

Het Geluidshuis is een Belgisch audioproductiehuis en uitgeverij, opgericht in 1987. Het Geluidshuis maakt hoorspelen en podcasts, maar helpt organisaties ook met sonic branding, radioreclame, muziek en audioguides. Kenmerkend voor de Geluidshuis-hoorspelen zijn de hoogkwalitatieve audio, de gelaagdheid en de herkenbare stemmen, zoals die van Warre Borgmans. Enkele van hun bekendste producties zijn de podcastreeks ‘Wetenschapje’ en de hoorspelreeksen ‘Heerlijk Hoorspel’, ‘Kabouter Korsakov’ en ‘Piep Fladdermuis’.


Praktische info

‘Dieric Dinges Bouts’ bestaat uit één aflevering van zo’n 52 minuten, gespreid over 11 hoofdstukken. Je kan het hoorspel gratis beluisteren via alle pocastkanalen (Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en Deezer), mleuven.be/dieric-dinges-bouts en in de Geluidshuis-app (gratis te downloaden via de AppStore en PlayStore.De tentoonstelling ‘Dieric Bouts. Beeldenmaker’ in M Leuven loopt van 20 oktober 2023 tot en met 14 januari 2024. Het openingsweekend op 20 en 21.10 wordt er één vol met rondleidingen, performances en andere activiteiten voor jong en oud in M.

 

Trailer 'Dieric Dinges Bouts'

MP3 - 5.0 Mb

Bert Cornillie

Voorzitter van M Leuven en Leuvens schepen van cultuur

Hanne Grégoire

Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven

Samantha Fadahunsi

Communicatiemedewerker, M Leuven

Celine De Geest

Communicatiemedewerker, M Leuven

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be