'Dieric Bouts’-fiets brengt € 5.331 op voor de Warmste Week

De fiets die door Eddy Merckx Bikes en M Leuven geveild werd ten voordele van De Warmste Week bracht € 5.331 op. De unieke fiets is geïnspireerd op ‘Het Laatste Avondmaal’ van de Vlaamse Meester Dieric Bouts. De opbrengst gaat integraal naar De Warmste Week.

Eddy Merckx Pévèle x Dieric Bouts
Eddy Merckx Pévèle x Dieric Bouts

De hoogste bieder gaat naar huis met de allroadfiets Eddy Merckx Pévèle C, die speciaal voor de gelegenheid en eenmalig een Dieric Bouts-uitvoering kreeg. De designers van de exclusieve fiets lieten zich inspireren door ‘Het Laatste Avondmaal’, het magnum opus van Bouts. Op het kader komen een aantal van de details uit het schilderij terug: Jezus Christus is prominent te zien op de onderbuis, op de voorvork en de achtervork zie je het opvallende tegelwerk uit de vloer en op de zitbuis zijn de gewaden van de apostelen te zien. Ook de dominante kleuren, rood en wit, en de patina van de fiets zijn geïnspireerd door ‘Het Laatste Avondmaal’.

"Het centrale thema van De Warmste Week, 'opgroeien zonder zorgen', is er één dat we met M maar al te graag ondersteunen", zegt Bert Cornillie, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M. "Het is dan ook prachtig nieuws dat deze samenwerking met Eddy Merckx Bikes voor een mooie bijdrage heeft gezorgd. We hopen dat de nieuwe eigenaar dit unicum van een fiets koestert en wensen de koper veel rijplezier."

"De samenwerking tussen het iconische fietsenmerk en M kwam er niet zomaar", zegt Peter Bary, Algemeen Directeur van M Leuven. "Eddy Merckx is een prominente aanwezige in de tentoonstelling ‘DIERIC BOUTS. Beeldenmaker’, nog tot 14 januari te zien in het museum. In de manier waarop hij en andere sporthelden vandaag in beeld gebracht worden resoneert nog steeds de beeldtaal van de Vlaamse Meester Dieric Bouts."

De oude meester en de kannibaal

De internationale overzichtstentoonstelling ‘DIERIC BOUTS. Beeldenmaker’ bij M Leuven geeft Dieric Bouts een nieuwe plaats in de kunstgeschiedenis. Nooit eerder kwamen zoveel werken van de Vlaamse Meester bijeen in zijn thuisstad. Bovendien biedt de tentoonstelling een totaal nieuwe kijk op werk van meer dan vijf eeuwen oud — door het radicaal te confronteren met de beeldcultuur van vandaag.

Op die manier vinden de oude meester en de Kannibaal elkaar in een onverwachte setting. Wat begon als een interpretatie van curator Peter Carpreau en sportfotografen Jasper Jacobs en Sebastian Steveniers, werd omgezet naar een actie voor het goede doel zodat de beeldenmakers van de toekomst in betere omstandigheden kunnen opgroeien.

Bert Cornillie

Voorzitter van M Leuven en Leuvens schepen van cultuur

Hanne Grégoire

Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven

Samantha Fadahunsi

Communicatiemedewerker, M Leuven

Celine De Geest

Communicatiemedewerker, M Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be