De Sint-Lambertusschool in Heverlee en M planten samen een geluksboom

De Sint-Lambertusschool in Heverlee en M planten samen een geluksboom

Wat als elke school een boom had die kan uitgroeien tot een geluks- en rustplek? Die vraag werd meteen beantwoord door de Sint-Lambertusschool in Heverlee. Vandaag plantten de leerlingen van de school, samen met M - Museum Leuven en geluksambassadeur Leo Bormans, de allereerste geluksboom. De actie kadert in het project 'Geluksvogels' waarmee M de volgende drie jaren rond geluk en veerkracht werkt bij kinderen.

 

Geluk schuilt in een ... boom

Een boom die kan uitgroeien tot een geluksplek op school is één van de ambities van het project Geluksvogels. Hierbij krijgt elke Leuvense lagere school de kans om een geluksboom te planten. Als eerste Leuvense school plant de Sint-Lambertusschool in Heverlee vandaag zijn geluksboom. Directrice Katleen Vanwezer:Onze school werkt dit schooljaar rond geluk met het project Geluksvogels. Ouders, leerkrachten en kinderen geven zich voluit voor dit project. We gaan al jaren naar museum M en zijn blij dat M nu naar de school komt met sessies rond geluk.”

Geluksambassadeur Leo Bormans, auteur van het boek 'Geluk voor kinderen', leidde de dag in goede banen. Hij werkte samen met M een volledig geluksparcours en geluksspel uit. De kinderen van de Sint-Lambertusschool testten het vandaag als eersten uit.  Leo Bormans:"De kracht van verbeelding is een belangrijke factor voor geluk. Het museum is dan ook een gedroomd vertrekpunt voor dit project. Voor geluksvogels is het museum een prikkelend en warm nest."  Dit kan schepen van cultuur, Denise Vandevoort, alleen beamen: "Kunst laat het toe om ook over minder evidente dingen, zoals emoties, te praten. De prachtige geluksvogels van illustrator Sebastiaan Van Doninck, spreken tot ieders verbeelding en zijn hier een mooi voorbeeld van".

 Schepen van onderwijs, Mohamed Ridouani, onderstreept het belang van geluk en veerkracht bij kinderen: “Onze kinderen zien opgroeien tot gelukkige, veerkrachtige mensen die stevig in hun schoenen staan, dat willen we toch allemaal? Voor mij en de Leuvense onderwijspartners is het een prioriteit. De school kan hierin een belangrijke rol spelen. Met projecten als Geluksvogels en KiVa willen we scholen stimuleren om op creatieve en speelse manier aandacht te besteden aan emotionele en sociale vaardigheden.

 

Geluk voor kinderen | een museumparcours

Op 5 november, de openingsdag van het kinderkunstenfestival Rode Hond, start het geluksparcours voor gezinnen door de collectie van M. Wat is geluk? Wie of wat maakt jou gelukkig? In het parcours nemen kinderen die levensvragen op een speelse manier onder de loep. Ze filosoferen samen, kijken goed naar de kunstwerken en brengen opdrachten uit het geluksspel tot een goed einde. Dit parcours is gebaseerd op de bestseller 'Geluk voor kinderen' en het ervaringsspel 'geluksvogels' van Leo Bormans & Sebastiaan Van Doninck, uitgegeven bij Lannoo.

 

 

Contacteer ons
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect St├ęphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium