De kunst van het spel

Twisted strings combineert nieuw werk van Katrien Vermeire met de Cera-collectie

Touwfiguren, opeengestapelde aquaria, lijnen die een zwerm duiven verbinden, gevlochten katoendraad of een appelsien die gepeld wordt. Het zijn maar enkele voorbeelden die illustreren hoe speels kunstenaars naar de wereld kijken. In de tentoonstelling Twisted Strings draait alles om dit spel van  vormen, kleuren en lijnen. Hiervoor selecteerde M 8 kunstenaars uit de Cera-collectie: Amédée Cortier, Jo Delahaut, Lili Dujourie, Ann Veronica Janssens, Walter Leblanc, Caroline Van Damme, Dan Van Severen en Philippe Van Snick. Daar tegenover plaatst Katrien Vermeire nieuw werk in opdracht van M.

Kunst in de vingers

Het spel waarbij je met je handen een figuur van een touw doorgeeft, is eeuwenoud. Katrien Vermeire (°1979) raakte erdoor gefascineerd en onderzocht deze traditie. “Touwfiguren zijn als taal.  Elke cultuur kent haar eigen varianten. Niet enkel kinderen zijn ermee bezig. De figuren hebben ook een bredere betekenis in religie, astrologie en mythologie.” Met een fotoreeks en 16 mm film toont Vermeire niet alleen de sierlijke en ritmische bewegingen van de touwen, maar ook de poëzie van patronen en figuren. De opeenvolging van beelden zijn als een verhaal zonder woorden, net als de touwfiguren.

Het spoor van het spel in de Cera-collectie

M koos 25 werken van 8 Belgische kunstenaars uit de Cera-collectie, een collectie Belgische hedendaagse kunst die het museum in langdurige bruikleen heeft.  In hun beeldentaal staan vormen en lijnen centraal.

Ann Veronica Janssens (°1956) staat bekend om haar broze sculpturen in eenvoudige, transparante en weerspiegelende materialen. Zo laat ze in Bain de lumière (1998), een installatie van opeengestapelde aquaria voor een raam, het landschap ondersteboven weerspiegelen.

De vormentaal van Philippe Van Snick (° 1946) sluit aan bij de conceptuele kunst. Daarnaast zoekt hij naar manieren om zijn alledaagse observaties te ordenen, zoals bijvoorbeeld punten met lijnen verbinden tot figuren.  De werken (0-9) Stoel (1975) en Duif en duiven (1974) zijn hier mooie voorbeelden van. Van Snick spant 10 ijzerdraden tussen de poten van een kruk of verbindt duiven in de lucht met dunne lijntjes alsof het een kinderspel is.  

Pionier van de Belgische videokunst, Lili Dujourie (°1941), toont in Koraal hoe haar handen een sinaasappel pellen. Elegante handen voeren een alledaagse beweging uit. De partjes verdwijnen telkens uit beeld en uiteindelijk is de hele vrucht verdwenen. Door deze alledaagse handeling uit te vergroten, geeft Dujourie het niet alleen iets sacraals. Ze staat ook stil bij de vernietiging van een vorm en vergankelijkheid.

Amédée Cortier (1921-1976) en Dan Van Severen (1927-2009) evolueerden beiden van expressionistische naar abstracte schilderkunst. Voor Cortier moesten kleur en vorm één worden in een schilderij. Meer en meer werden de kleurvlakken belangrijk en zo evolueerde zijn werk naar monochromie. In M zie je drie monochroom gelakte panelen uit zijn laatste periode met licht reliëf.  Dan Van Severen zocht op zijn beurt naar de essentie. Hij wilde met zo weinig mogelijk middelen het maximum aan expressie bereiken. Zo kwam hij bij de kruisvorm als universele vorm. Het werd het sleutelelement van al zijn latere composities zoals hier in de tentoonstelling.

Schilder Jo Delahaut (1911-1992) is één van de sleutelfiguren van de geometrische abstractie in België. Hoewel Delahauts oeuvre zich vooral kenmerkt door geometrische vormen, kronkelen in Germination lijnen over het doek.

Het werk van Caroline Van Damme (°1955) lijkt wel met de liniaal geschilderd. Witte lijnen doorbreken schilderijen die zorgvuldig zijn opgebouwd uit verschillende acryllagen. Hieraan gaat vaak jarenlang onderzoek vooraf. In M zie je een selectie van schetsen en schilderijen. 

Bij Twisted Strings van Walter Leblanc (1932-1986) zijn gevlochten katoendraden gespannen op een monochroom vlak. Het werk lijkt te vibreren voor je ogen. Zo speelt het werk meesterlijk met schaduwen: van de bezoeker, van het katoen en de zon gedurende de dag. Met deze vorm van optische kunst sluit Leblanc aan bij de internationale avant-garde.

Touwenpaviljoen

In zaal 18 is er een touwenpaviljoen. Daar kan je je verdiepen in de literatuur over touwfiguren, actief aan de slag gaan met doe-opdrachten rond lijn en vorm of een groot touwfiguur maken. Daarnaast is er voor gezinnen de dansworkshop 'String Figures'. Die gaat door op 24.07, 07.08 & 21.08. Op Leuven Autovrij, zondag 28 augustus, is het museum gratis toegankelijk en kan je bovenop de gezinsactiviteiten de video ‘Der Kreislauf (A Handful) (2014)’ van Katrien Vermeire bekijken. 

Praktische info

Curator: Tine D’haeyere

Twisted Strings loopt van 24.06.16 >< 04.09.16 in M-Museum Leuven

Dansworkshop voor gezinnen op 24.07 & 07.08 & 21.08 - van 14:00-16:30.

 

Lijst met werken (pdf)

PDF - 232 Kb

Persdossier (PDF)

PDF - 114 Kb

Veerle Ausloos

Pers en communicatie, M - Museum Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be