M toont hedendaagse Belgische kunst op locatie

M toont hedendaagse Belgische kunst op locatie

Van 17 maart tot en met 9 juli 2017 brengt M-Museum Leuven, in samenwerking met de KU Leuven Faculteit Rechtsgeleerdheid en met de steun van Cera, enkele hedendaagse Belgische kunstwerken samen in College De Valk. De tentoonstelling Entre nous quelque chose se passe… bestaat uit een selectie van werken van verschillende Belgische kunstenaars: Jacques Charlier, David Claerbout, Patrick Corillon, Lili Dujourie, Christoph Fink, Guy Mees, Ria Pacquée, Walter Swennen, Philippe Van Snick en Jan Vercruysse. De tentoongestelde werken zijn een langdurige bruikleen van Cera aan de M-collectie.

Kunstwerken in dialoog met elkaar

Abstract of figuratief, dubbelzinnige betekenissen, verwijzingen naar intermenselijke relaties: een kunstwerk kan op verschillende manieren spanning oproepen. Zo suggereren ook de werken uit Entre nous quelque chose se passe… elk een zekere spanning of dualiteit. De titel van de collectiepresentatie refereert hiernaar en is een metafoor voor het tentoonstellen of het verzamelen van kunst. Wat gebeurt er als je verschillende kunstwerken uit een collectie samenbrengt in één ruimte? Hoe verhouden de werken zich dan tot elkaar?

Tegelijkertijd refereert de titel naar een videowerk van Ria Pacquée, dat in de tentoonstelling te zien is. De video documenteert het gedrag van bezoekers aan een stadspark in Parijs. Het resultaat is een portret van anonieme voorbijgangers die geconcentreerd repetitieve bewegingen uitvoeren. Onbewust lijkt hun houding op die van onszelf als toeschouwer.

Bibliotheekgebouw als museumzaal

Sinds 2013 worden er in het bibliotheekgebouw van De Valk jaarlijks tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Het gebouw vertoont echter maar weinig gelijkenissen met de zogenaamde white cube-zalen waarin hedendaagse kunst doorgaans tentoongesteld wordt. De semi-openbare ruimte waarin de werken terecht komen, schept een functionele context waarbij boekenrekken en leesmeubilair maar beperkte ruimte vrij laten voor kunst. Met enkele honderden studenten die de bibliotheek dagelijks bezoeken, biedt de site anderzijds een enorm potentieel. Omgeven door stilte en concentratie, nodigen de kunstwerken toevallige voorbijgangers uit om te kijken naar de werken, zich vragen te stellen, en opnieuw te kijken.

Een collectie die leeft

Sinds 2012 beheert M–Museum Leuven de collectie hedendaagse kunst die Cera vanaf 1998 heeft samengesteld. De verzameling bevat uitsluitend Belgische kunst van na 1945 en wordt sinds kort opnieuw levendig gehouden met nieuwe aankopen. Ieder jaar organiseert M een tentoonstelling samengesteld uit een selectie werken van de verzameling, een langdurige bruikleen van Cera. De benadering van deze collectiepresentatie varieert steeds, van monografisch tot thematisch, waardoor telkens andere werken uit de verzameling aan bod komen.

Praktisch

Entre nous quelque chose se passe… loopt van 17 maart tot en met 9 juli 2017 in de Bibliotheek Rechtsgeleerdheid van de KU Leuven, Tiensestraat 41, 3000 Leuven. Openingsuren: van maandag t.e.m. donderdag open van 9u tot 23u, vrijdag van 9u tot 21u en zaterdag van 10u tot 18u. Toegang is gratis.

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen M en de KU Leuven faculteit Rechtsgeleerdheid, met de steun van Cera.

Curator: Valerie Verhack

Contacteer ons
Annelies Evens Diensthoofd communicatie, M - Museum Leuven
Denise Vandevoort Voorzitter, M - Museum Leuven
Annelies Evens Diensthoofd communicatie, M - Museum Leuven
Denise Vandevoort Voorzitter, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium