Bouts opnieuw te bekijken in de Sint-Pieterskerk en te beleven in gloednieuwe fietsroute rond Leuven
Vanaf vandaag is Dieric Bouts’ meesterwerk ‘Het Laatste Avondmaal’ opnieuw te zien op de plek waarvoor hij het meer dan vijf eeuwen geleden schilderde: de kapel van het heilig Sacrament in de Sint-Pieterskerk in Leuven. Daar kan het publiek het iconische werk nu van even dichtbij ervaren als in M Leuven tijdens de Bouts-tentoonstelling. Ook ‘De marteling van de Heilige Erasmus’ is opnieuw van dichtbij te bekijken in de kerk. Naar aanleiding van deze feestelijke gelegenheid openen Visit Leuven, Abdij van Park, Toerisme Vlaams-Brabant en M Leuven vandaag officieel de Dieric Boutsroute: een fietslus van 42,1 kilometer langs plaatsen in en om de stad met een link naar de grootmeester.
“Dieric Bouts is voor Leuven absoluut een vaste waarde. Vorig jaar stond hij internationaal in de kijker dankzij de toptentoonstelling bij M Leuven, maar we willen deze straffe lokale figuur ook graag duurzaam verankeren. Deze nieuwe fietsroute is daar een perfect voorbeeld van. Niet alleen voor citytrippers is zo’n uitgestippelde route met duiding een troef. Voor Leuvenaars is het een kans om de stad nog beter te leren kennen en een ware Bouts-ambassadeur te worden. Als tussenstop kan Abdij van Park niet ontbreken; de fietstocht is meteen ook een uitnodiging om de topstukken van de abdij op te zoeken”, vertelt Bert Cornillie, schepen van toerisme en cultuur, voorzitter van de raad van bestuur van M en bestuurder Abdij van Park.
“Het fietsnetwerk Vlaams-Brabant heeft enorm veel potentieel om lokale verhalen duurzaam te ontsluiten. De extra beleving, zoals streetart en QR-codes met boeiende verhalen over de plek, op suggestiefietsroutes zoals de Dieric Boutsroute, verhogen de fietsbeleving”, vertelt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme van de Provincie Vlaams-Brabant.
“We werken met M aan een echt masterplan rond het werk van Dieric Bouts. Dat wordt een combinatie van wetenschappelijk onderzoek, tentoonstellingen en zorg voor het unieke erfgoed van onze Leuvense stadsschilder uit de 15de eeuw, maar we nemen ook met veel plezier initiatieven om het brede publiek ook buiten de muren van het museum warm te maken voor het werk van Dieric Bouts. De opening van deze fietsroute is daar, net als de gratis instaprondleidingen in de Sint-Pieterskerk, een sprekend voorbeeld van”, vertelt Peter Bary, directeur van M Leuven.
‘Het Laatste Avondmaal’ en ‘De marteling van de Heilige Erasmus’ bevonden zich de afgelopen maanden niet in de kerk maar in M Leuven. Daar maakten ze deel uit van de internationale toptentoonstelling ‘DIERIC BOUTS. Beeldenmaker’ (20.10.2023 t.e.m. 14.01.2024) en de focustentoonstelling ‘Atelier Bouts’ (26.02 t.e.m. 28.04.2024). 'Het Laatste Avondmaal' en 'De marteling van de Heilige Erasmus' zijn de enige twee kunstwerken van Dieric Bouts die – behalve voor de duur van de tentoonstellingen – na bijna 600 jaar nog op de locatie hangen waarvoor ze bedoeld zijn.
De terugkeer van de werken naar de plek waar ze thuishoren is dan ook een heugelijke gebeurtenis, en een uitstekende gelegenheid om Bouts ook buiten de muren van de kerk, in en rond Leuven te verankeren. Daarom openen Visit Leuven, Abdij van Park, Toerisme Vlaams-Brabant en M Leuven vandaag de Dieric Boutsroute, een fietslus van 42,1 km langs zeven belangrijke plaatsen voor het leven en werk van de meester. Aan vier stops kunnen fietsers een scanbare QR-code terugvinden die toegang geeft tot het verhaal achter de plek.
Zeven stops, zeven verhalen
1. Sint-Pieterskerk
‘Het Laatste Avondmaal’ geschilderd tussen 1464 en 1468, werd besteld voor de Sint-Pieterskerk door het Broederschap van het Heilig Sacrament. Bouts transporteerde Christus en zijn apostelen naar een herkenbare, eigentijdse omgeving, namelijk het 15e-eeuwse Leuven. Het drieluik ‘Marteling van de Heilige Erasmus’ werd vermoedelijk rond 1460 besteld voor de kapel in de Sint-Pieterskerk. De drie heiligen die het onderwerp van de triptiek vormen zijn Hiëronymus, Bernardus en Erasmus.
2. Het atelier van Bouts
Veel blijft er niet meer van over, maar hier stond het huis met aterlier waar Dieric Bouts woonde en schilderde. Vlakbij de inmiddels verdwenen Minderbroederskerk, die niet veel verderop lag en waar Bouts begraven werd.
3. Abdij van Park
Vermoedelijk kwam Dieric Bouts via de bibliotheek van de paters in contact met de nieuwste theorieën van de renaissance en de Italiaanse kunst. Ook andere kunstenaars lieten zich inspireren door het iconische tafereel. Een van de meest indrukwekkende kunstwerken in de abdij is het stuccoplafond van de refter met eveneens een ‘Laatste Avondmaal’, gemaakt door Jan Christiaan Hansche in 1679.
4. Hof ten Dormaal
In deze hoevebrouwerij brouwt men Bouts, een Leuvense Witte, op basis van recepten uit de 15e eeuw. In het landschap rondom de brouwerij ontwaar je een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. In 1942 liet Hitler de zijpanelen van Het Laatste Avondmaal in beslag nemen. Na de oorlog werden ze gerecupereerd.
5. Kanaal Leuven-Dijle
Als je naar het kanaal kijkt zie je een perfect voorbeeld van een vluchtpuntperspectief zoals Bouts dat voor het eerst mathematisch toepaste op zijn schilderijen, maar dan in het echt.
6. UCLL-gevel
Straatkunstenaar Bisser fleurde de saaie, betonnen gevel van het UCLL-gebouw op een originele manier op. Hij haalde de mosterd bij de gevel van het historische stadshuis uit Leuven. Die gotische gevel kende Bouts maar al te goed, en hij is één van de historische figuren die er een eigen plek op kregen.
7. Dirk Boutslaan
De Dirk Boutslaan werd vernoemd naar Leuvens bekendste schilder, zij het met een gemoderniseerde variant van zijn originele naam. Hier kan je de 3D-muurschildering van Leon Keer uit 2023 bewonderen, een indrukwekkend eerbetoon aan de meester.
Praktische info
Meer info over tickets en het aanbod van de Sint-Pieterskerk, vind je op https://www.mleuven.be/programma/beleef-bouts. Wil je meer weten over de Dieric Boutsfietsroute, dan kan je hier terecht https://www.visitleuven.be/dieric-boutsroute.
Bert Cornillie
Samantha Fadahunsi