Belgische primeur in Leuvense Sint-Pieterskerk: kunst in hologrammen

Wandel langs Jezus en zijn apostelen in ‘Het Laatste Avondmaal’

Het Leuvense museum M zorgt voor een Belgische primeur: je kan de Sint-Pieterskerk zien branden, wandelen langs Jezus en zijn apostelen en de beenderen van de allereerste Hertog van Brabant van dichtbij bekijken. Of het lijkt toch zo. Vanaf vandaag zijn de kunstschatten van de Sint-Pieterskerk te bekijken met een HoloLens 2 van Microsoft, een slimme bril die je 3D-beelden toont die alleen jij kan zien. Het is de eerste keer dat de HoloLens gebruikt wordt in België voor een museum. Nog voor de beleving voor het publiek werd opengesteld, won het al meteen goud bij de Muse Creative Awards in Nederland. 

De Sint-Pieterskerk in Leuven is een hoogtepunt van de Brabantse gotiek. Na een jarenlange restauratie is ze sinds dit voorjaar weer in haar volle glorie te bezichtigen. Het Leuvense museum M beheert de kunstschatten van de kerk, met als blikvanger ‘Het Laatste Avondmaal’ van de Vlaamse Meester Dieric Bouts.

“Dieric Bouts is, samen met de gebroeders van Eyck, één van onze belangrijkste Vlaamse primitieven en dus een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed. De HoloLens katapulteert je terug richting het Leuven van de jaren 1400 en laat je deel uit maken van 'Het Laatste Avondmaal', hét absolute topstuk van Bouts. Met deze technologische primeur brengen we de Vlaamse Meesters meer dan ooit opnieuw tot leven”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Slimme bril

Vanaf nu kan je de kerk ook bezoeken met de HoloLens 2, een door Microsoft ontwikkelde slimme bril. Het toestel ziet er een beetje uit als een lichte, gestroomlijnde helm-met-bril. In het helmgedeelte zitten een computer, luidsprekertjes en allerhande camera’s, projectoren en sensoren. Op de bril kunnen 3D-beelden worden geprojecteerd. Die zie je dus bovenop het normale beeld van de omgeving.

“Met de HoloLens kunnen we écht verbazingwekkende ervaringen creëren. De technologie transformeert de manier waarop we werken, leren, gamen en natuurlijk ook cultuur ervaren. Meestal wordt hij ingezet binnen bedrijven of productie-omgevingen en wordt hij gebruikt door profielen zoals dokters, ingenieurs of onderhoudstechnici. Met de HoloLens-technologie kunnen zij namelijk ergonomischer werken, vanop afstand specialisten naar een probleem laten kijken, efficiëntere onderhoudsbeurten doen, etc. Deze samenwerking is uitzonderlijk omdat voor één keer consumenten ook de HoloLens zullen kunnen uitproberen en de mogelijkheden van deze technologie ervaren”, zegt Nick Trogh van Microsoft.

 

Wandeling langs Jezus

“M ontwikkelde samen met Studio Louter een unieke en innovatieve bezoekersbeleving voor de HoloLens: bij twaalf topstukken krijg je spectaculaire 3D-beelden en animaties te zien. Een goed voorbeeld is het prachtige triomfkruis boven het altaar, een meesterwerk van rond 1490 van beeldsnijder Jan Borman II. Het bevindt zich erg hoog in de kerk, maar dankzij de HoloLens zie je het vlak voor je, op grondniveau. Je kan eromheen wandelen en het van alle kanten bekijken, terwijl je via de luidsprekertjes uitleg krijgt. De tour van de Sint-Pieterskerk wordt zo een unieke beleving, die je volledig onderdompelt in de geschiedenis van de werken en van het gebouw. Je kan gewoon door het topstuk ‘Het Laatste Avondmaal’ langs Jezus en zijn apostelen heen wandelen”, vertelt curator Peter Carpreau

Het werk van Studio Louter won alvast goud op de Muse Creative Awards, een internationale wedstrijd die originele, ingenieuze concepten beoordeelt.

Kunst en innovatie

Denise Vandevoort, voorzitter van M en Leuvens schepen van cultuur en toerisme: “Leuven is al eeuwenlang een stad waar creatie en innovatie een evidentie zijn, waar kunst en wetenschap hand in hand gaan. Niet toevallig werd Leuven onlangs tot meest innovatieve stad van Europa gekroond. We ondersteunen dan ook graag initiatieven waarin erfgoed en nieuwe technologie elkaar ontmoeten. De HoloLens 2 is een mooi voorbeeld. Voortaan kunnen inwoners en bezoekers de 15de-eeuwse Sint-Pieterskerk verkennen met de middelen van de 21ste eeuw. Onze stad heeft er een heel bijzondere attractie bij.”

Vlaams-Brabant ontdekken

Bij elk van de twaalf topwerken krijg je op het eind ook nog tips te zien die je doorverwijzen naar soortgelijke bezienswaardigheden in Leuven of Vlaams-Brabant.

Monique Swinnen, Gedeputeerde voor toerisme bij provincie Vlaams-Brabant: “Toerisme Vlaams-Brabant zit mee in de kopgroep op het vlak van digitale productontwikkeling en communicatie. Door te blijven innoveren en in te zetten op digitale, toeristische beleving, wil Toerisme Vlaams-Brabant inspelen op de hedendaagse, toeristische trends. Door de investering in de HoloLens 2 kan de bezoeker de kunstwerken in de vernieuwde Sint-Pieterskerk op een unieke manier beleven. De toeristen stappen als het ware in een schilderij en worden hierbij ook geïnspireerd om het Hageland en de Groene Gordel, de groene regio’s rond kunststad Leuven, te ontdekken”.

Praktisch

De toegang tot de Sint-Pieterskerk is gratis. Een bezoek met HoloLens kost 12 euro. Geen zin in digitale innovatie? Dan is er nog een bezoekersgids voor 5 euro en twee gezinsparcours die je kan aankopen voor 5 euro per gezin waarvan een op maat van kinderen vanaf 4 jaar en een vanaf 8 jaar.

Meer info en tickets op diericbouts.be

Videomateriaal kan je downloaden via deze link: https://we.tl/t-ILxo0SS3Ll

Persdossier_Beleef Bouts_M Leuven.pdf

PDF - 659 Kb

Hanne Grégoire

Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven

Denise Vandevoort

Voorzitter M, Leuvens schepen van Cultuur en Toerisme

Monique Swinnen

Gedeputeerde Toerisme voor Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be