Verwacht: Alicja Kwade in M Leuven

Persconferentie op woensdag 8 oktober 2025

‘In Ewig den Zufall betrachtend’, Alicja Kwade, 2014 © Alicja Kwade, Courtesy of the Artist

10.10.2025 – 22.02.2026

Curator: Eva Wittocx - Assistent-curator: Ralph Collier

M Leuven kondigt met trots de eerste Belgische solotentoonstelling aan van de internationaal gerenommeerde Pools-Duitse kunstenaar Alicja Kwade. Vanaf 10 oktober 2025 neemt haar monumentale en poëtische werk zeven zalen van het huis in. Deze tentoonstelling vormt het hoogtepunt van het najaarsprogramma van M en kadert binnen de viering van 600 jaar KU Leuven.

"De tentoonstelling maakt deel uit van de viering van 600 jaar KU Leuven en sluit aan bij het reflectieve karakter van dit jubileum: hoe verhouden wetenschap, tijd en menselijk inzicht zich tot elkaar? Kwade’s werk biedt hierop een poëtisch én kritisch antwoord." - Bert Cornillie, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M Leuven

Kwade maakt installaties die verwondering en reflectie oproepen. Haar sculpturen en ruimtelijke ingrepen vervagen de grenzen tussen kunst en wetenschap, tussen ratio en intuïtie. Met spiegelingen, herhalingen en een combinatie van natuurlijke materialen en alledaagse objecten daagt ze de toeschouwer uit na te denken over hoe we de wereld waarnemen, begrijpen en structureren. Haar werk stelt fundamentele vragen: Wat is werkelijkheid? Wat is tijd? Wat betekent het om te weten? Haar onderzoek sluit nauw aan bij het thema van het 'niet weten' ('the poetics of not knowing') en hoe dat zowel binnen de wetenschap als in de kunsten een centrale rol speelt.

De tentoonstelling in M toont zowel een selectief overzicht van haar recente oeuvre als nieuwe installaties, speciaal ontworpen voor M.

Een kunstenaar van wereldformaat

Alicja Kwade (°1979, Katowice, Polen) woont en werkt in Berlijn. Ze verwierf internationale bekendheid toen ze in 2017 deelnam aan de 57e Biënnale van Venetië met twee werken: ‘WeltenLinie’ (2017), een labyrintische installatie van staal, spiegels, steen, brons, aluminium en hout maakte indruk op het einde van het Arsenale. Een ander werk ‘Pars pro Toto’ (2017) bestond uit dertien grote sferische bollen uit steen, afkomstig uit verschillende werelddelen en was te zien buiten, aan de kade van het Arsenale. Een poëtische reflectie op materie, zwaartekracht en perspectief.

In 2019 kreeg Kwade de prestigieuze opdracht voor de Roof Garden Commission van het Metropolitan Museum of Art in New York. Ze realiseerde er ‘ParaPivot’, een installatie met stalen structuren waarin massieve stenen in delicate balans lijken te zweven, een werk dat doet nadenken over onze plaats in het universum.

Recenter was ze te zien in Museum Voorlinden (Nederland) met de solotentoonstelling ‘Die Notwendigkeit der Dingen’. 

Nieuwe creaties op maat van M Leuven

"We zijn verheugd dat M de eerste solotentoonstelling van Alicja Kwade in België mag presenteren. Haar werk slaagt erin om filosofische vragen over tijd, realiteit en perceptie op een uiterst visuele en tastbare manier te vertalen." - Eva Wittocx, curator

Voor de expo in M ontwikkelt Kwade nieuw werk. Voor 'Blue Days Dust' turnt ze een zaal om tot een immersieve, diepblauwe ruimte, met verf waarin èchte lapis lazuli is vermengd. In het midden komt een reusachtige blok lapis lazuli van 2.180 kg.

Lapis lazuli is een diepblauw gesteente waaruit al sinds de oudheid het pigment ultramarijn wordt gewonnen. Het werd - en wordt - gedolven in het huidige Afghanistan. Van daaruit verspreidde het zich via de zijderoute naar Europa. Uit één kilo lapis lazuli werd amper 20 tot 30 gram ultramarijn gewonnen. Het pigment was dan ook erg duur, in de middeleeuwen en de renaissance zelfs nog kostbaarder dan goud. Daarom werd het voorbehouden voor afbeeldingen van heiligen en voor de mantel van de Maagd Maria in het bijzonder. Vanaf de 19e eeuw kwamen er synthetische varianten.

Kwade ziet de installatie als een tijdscapsule die ons meeneemt naar miljoenen jaren oude geologische processen. Tegelijk wil ze ons doen nadenken over hoe we waarde toekennen aan objecten en materialen zoals edelstenen. Die waarde is volgens haar niet absoluut, maar cultureel bepaald.

Ander werk (in progress)

Andere werk in de expo - die nog in volle voorbereiding is - is 'Sub-stance' en installatie van stalen frames met spiegels en diverse objecten. Het is een variatie op het bekende ‘WeltenLinie’ die ze voor het eerst presenteerde op de Biënnale van Venetië in 2017 en ook in Museum Voorlinden was te zien.

Verder zullen ook nieuwe 'Superheavy Skies' getoond worden. Dat zijn indrukwekkende zwevende, massieve mobielen waaraan rotsblokken van verschillende afmetingen hangen die, ondanks hun gewicht traag in de ruimte lijken te hangen.

De tentoonstelling zal ook videowerk en tekeningen van de kunstenaar bevatten.

Een voorproefje in de publieke ruimte

Een voorproefje van Kwade's werk is momenteel te zien in het Stadspark van Leuven in het kader van de kunstroute ​ ​ ‘And So, Change Comes in Waves’.

'Carriers' (2025) ) toont een kring van stoelen die een rotsblok ondersteunen. De stoelen zijn kopieën van stoelen die Kwade verzamelde uit verschillende faculteiten en gebouwen van KU Leuven. De stoelen, afkomstig uit aula’s, professorenkamers en zelfs het historische salon van de rector, vertegenwoordigen alle geledingen van de universitaire gemeenschap.

Alicja Kwade, 'Carriers' (2025), Stadspark van Leuven, foto: © Marijke 'T Kindt voor M Leuven

In dit werk maakt ze het gewicht van het niet-weten tastbaar door ontbrekende wetenschappelijke kennis te verbeelden als een rotsblok. De wetenschap wordt immers geconfronteerd met steeds grotere globale uitdagingen waarvoor (nog) geen antwoorden bestaan. Tegelijk is het niet-weten de drijvende kracht achter wetenschappelijk onderzoek en de grootste bron van verwondering.

Kwade benadrukt hiermee dat het niet-weten gedragen wordt door een diverse groep mensen; van wetenschappers tot management en administratie, van studenten tot ondersteunend personeel. Enkel dankzij hun collectieve inspanningen kan de universiteit onderzoek doen en kennis uitbreiden en delen. Wetenschap is bovenal mensenwerk: een voortdurende zoektocht, met vallen en opstaan.

Bio

Alicja Kwade werd geboren in Katowice, Polen, als dochter van een cultuurwetenschapper. Op achtjarige leeftijd vluchtte het gezin naar West-Duitsland. In 2005 behaalde ze haar diploma beeldhouwkunst aan de Universität der Künste in Berlijn. Haar werk werd getoond in o.a. het Louisiana Museum (Denemarken), Whitechapel Gallery (Londen), MIT List Visual Arts Center (VS), Hamburger Bahnhof (Berlijn), het Espoo Museum of Modern Art (Finland), Lehmbruck Museum (Duisburg), de Langen Foundation (Neuss) en Haus Konstruktiv (Zürich). 

Werk van Kwade is opgenomen in prominente openbare collecties, zoals het Centre Pompidou (Parijs), het Hirshhorn Museum and Sculpture Garden (Washington), LACMA (Los Angeles), Mudam (Luxemburg) en het mumok (Wenen). 

 

Start ticketverkoop

De ticketverkoop voor deze najaarsexpo start vanaf 23.06. Een ticket kopen kan via:

Ticketmatic
Met je bijdrage aan ons museumfonds M-LIFE, hoe klein of groot ook, help je ons om de toekomst van kunst te verzekeren, om diverse projecten in de lokale gemeenschap waar te maken of om de werking van M te ondersteunen. Je beslist zelf hoeveel je geeft en welk project je wil steunen. Voor alle informatie over de projecten kan je terecht op m-life.be.
ticketshop.ticketmatic.com

PRAKTISCHE INFO 

Alicja Kwade
10 oktober 2025 – 22 februari 2026 

Opening op donderdag 9 oktober

Persconferentie op woensdag 8 oktober

Perscontact 

Assistent-curator Ralph Collier geeft op verzoek toelichting over de expo.

Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt een begeleidende publicatie.

Tegelijkertijd met de tentoonstelling van Kwade, presenteert M ’Kennis in Zicht’, een tentoonstelling met topstukken uit de studiecollecties van de KU Leuven.

Combiticket

In het kader van 600 jaar KU Leuven staan er drie expo's op het programma dit najaar. Naast de solotentoonstelling van Alicja Kwade, programmeren we in M 'Kennis in zicht'. In de Universiteitsbibliotheek is er de expo 'Routes naar Kennis'. Voor deze bijzondere gelegenheid lanceren we een combiticket dat vanaf 23.06 te koop is.

Met dit combiticket kan je zowel M (‘Kennis in zicht’ en de solotentoonstelling van Alicja Kwade) als de Universiteitsbibliotheek bezoeken, waar op hetzelfde moment de expo ‘Routes naar kennis’ te ontdekken valt. ​

Prijs: voordeeltarief van 19 euro (i.p.v. 24 euro)

Alicja Kwade | M Leuven
Alicja Kwade is internationaal bekend om haar sculpturen en installaties die wetenschappelijke en filosofische concepten uitdagen. Ze doet dit door de grenzen van de perceptie te ontmantelen en onze waarneming op de proef te stellen.
M Leuven
Kennis in zicht | M Leuven
De museale ruimtes van M richten de schijnwerpers op de studiecollecties van de Leuvense universiteit. De getoonde objecten zijn even verrassend als divers.
M Leuven

 

 

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Neem contact op met

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

persm@mleuven.be

www.mleuven.be