Alias, pseudoniem, schuilnaam: fictieve kunstenaars in M

M Leuven presenteert de grote onderzoekstentoonstelling ‘Alias’, de solotentoonstelling van Sarah Smolders en toonmoment Lola Daels

M Leuven toont vanaf 15 maart ‘Alias’, een groepstentoonstelling die het fictieve kunstenaarschap thematiseert. Door een andere identiteit aan te nemen, raken kunstenaars bevrijd van gender- of culturele kwesties, van de regels van de kunstwereld en het kapitalistische systeem dat namen in merken verandert. De groepstentoonstelling brengt zo’n 80 werken uit binnen- en buitenlandse openbare of privécollecties voor het eerst samen om dit fenomeen uit de recente kunstgeschiedenis te belichten. Stuk voor stuk illustreren ze welke strategieën hedendaagse kunstenaars inzetten om fictie en realiteit te doen samenvallen.

Strategieën in fictie

De werken in ‘Alias’ worden verdeeld over vijf tentoonstellingsruimtes. Elk van de zalen illustreert een strategie die hedendaagse kunstenaars inzetten om fictie en realiteit te doen samenvallen. Achter alle fictieve kunstenaars schuilt een welbepaalde context: deze bepaalt mee op welke manier ze hun fictie inzetten en ook waarom. Welke zijn deze strategieën? ​ Ontwikkelen ze zich op het niveau van het individu van de kunstenaar zelf? Raken ze aan de kunstwereld of ontstaan ze als reactie op de samenleving?

“In tijden van artificiële intelligentie, fake news of deepfake video’s, worden we vandaag meer dan ooit op een breder maatschappelijk vlak geconfronteerd met de noodzaak om werkelijkheid op een kritische manier van fictie te kunnen onderscheiden. Maar in plaats van waan en feiten strikt van elkaar te onderscheiden, laten fictieve kunstenaars beiden net tegelijkertijd naast elkaar bestaan. Fictieve kunstenaars stellen hun complex uitgesponnen fictie voor als feiten. Hun positie onderscheidt zich van reguliere praktijken net daarin dat zij het schrijven en interpreteren van het kunstenaarsleven niet overlaten aan anderen maar zelf opeisen”, zegt curator van de tentoonstelling Valerie Verhack.

Ze licht verder toe: “Fictieve kunstenaars stellen hun complex uitgesponnen fictie voor als feiten. Hun positie onderscheidt zich van reguliere praktijken net daarin dat zij het schrijven en interpreteren van het kunstenaarsleven niet overlaten aan anderen maar zelf opeisen.”

Naar aanleiding van deze tentoonstelling brengt M in samenwerking met Walther Koenig Verlag een publicatie uit met de steun van de Fondation Fernand Willame. De book launch vindt plaats op 02 mei in M.

De curator van ‘Alias’ is Valerie Verhack, de scenografie wordt verzorgd door Deborah Bowmann. ​

Kunstenaars

De groepstentoonstelling ‘Alias’ brengt werk van de volgende kunstenaars samen: 

Alfred Johansen, Aston Ernest, Bernadette Corporation, Bruce High Quality Foundation, Charles Rosenthal, Claire Fontaine, Darko Maver, Eleanora Antinova, Emily Feather, Ernest T., Florence Hasard, Hennessy Youngman, Henry Codax, Herman Smit, Hubert Van Es, Jakup Auce, Janez Janša Janez Janša Janez Janša, Jim Jilborn, John Doe co., John Dogg, Justine Frank, Leo Josefstein, Lucie Fontaine, Martin Tupper, NV Panneel, Oksana Pasaiko, Patrick Ireland, Philippe Thomas, Puppies Puppies, Reena Spaulings, Roberta Breitmore, Santo Sterne, Storm van Helsing, Suha Traboulsi, Various Artists, Vern Blosum.

 

Perspreview

De perspreview gaat door op donderdag 14 maart 2024 vanaf 09:45 in M Leuven met aanwezigheid van curator Valerie Verhack, Deborah Bowmann en een aantal kunstenaars. Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen, interviews aanvragen kan via [email protected].

Dubbele vernissage

Parallel met ‘Alias’ opent in M de tentoonstelling van Sarah Smolders, ‘A Space Begins, With Speaking’. Het werk van Sarah Smolders (°1988, woont en werkt in Brussel) ontstaat in dialoog met een specifieke ruimte en de architecturale kenmerken die daar deel van uitmaken. Sarah Smolders observeert die kenmerken en annoteert ze aan de hand van schilderkunstige ingrepen en elementen. Verschuivingen en toevoegingen die op het eerste gezicht nauwelijks waarneembaar zijn, nodigen de toeschouwer uit om te vertragen en de ruimte op een onverwachte manier te bekijken en mee te maken. Smolders zet daarbij zowel het geheugen van de ruimte als van haar eigen oeuvre in. Residu’s van eerdere plaatsgebonden handelingen gebruikt ze via een passage in het atelier in nieuwe tentoonstellingen, als een eigen ruimtelijk alfabet.

Voor haar presentatie in M brengt Sarah Smolders voor het eerst verschillende residu’s samen in een nieuwe ruimtelijke ingreep.

Smolders geeft op 16.05 een Artist Talk in het kader van Let's Talk Leuven in M. ​

www.mleuven.be/programma/sarah-smolders

 

Ook in M: toonmoment Lola Daels

Op 14 maart gaat in M ook het toonmoment van M-resident Lola Daels van start. Lola Daels was afgelopen jaar vijf maanden te gast in onze M-residentie in Cas-co, waar ze de ruimte kreeg om zich te verdiepen in haar artistiek onderzoek. Daels creëert sculpturen en installaties waarin ze de notie authenticiteit in de huidige ecologische en sociaal-politieke context bevraagt. Tijdens haar M-residentie verdiepte ze zich in twee Italiaanse, in onbruik geraakte technieken: scagliola (schijnmarmer) en pietra dura (inlegwerk in steen).

Daels’ praktijk wordt gekenmerkt door uitvoerig materiaalonderzoek en arbeidsintensief experiment. Centraal in haar werk staat de relatie tussen mens en natuur. Haar visueel verleidelijke werken zijn doorweven met verwijzingen naar ecologische rampen, klimaatverandering en de onomkeerbare impact van de mens op de planeet. M presenteert het resultaat van haar residentie van 15 maart tot 1 september 2024 in het museum.

www.mleuven.be/programma/toonmoment-m-resident-lola-daels

Persdossier Alias.docx

DOCX - 7.4 Mb

Persdossier Alias.pdf

PDF - 3.2 Mb

Persdossier_SarahSmolders 12032024.docx

DOCX - 5.9 Mb

Persdossier_SarahSmolders 12032024.pdf

PDF - 1.3 Mb

Bert Cornillie

Voorzitter van M Leuven en Leuvens schepen van cultuur

Hanne Grégoire

Hoofd Communicatie & Pers, M Leuven

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be