Akense beeldhouwwerken reizen naar Leuven

De laatste voorbereidingen voor de tentoonstelling 'Over de grens. Middeleeuwse beeldhouwkunst uit de Lage Landen' zijn volop bezig. In totaal verhuizen zo’n 95 sculpturen van het Suermondt-Ludwig-Museum in Aken naar M-Museum Leuven. Eén van die werken is een loodzwaar Petrusretabel. De fragiele houten details worden zorgvuldig verpakt vooraleer de tocht naar Leuven in te zetten. Het Akense museum gunt ons alvast een blik achter de schermen.

Petrusretabel strijkt neer in Leuven

In de middeleeuwen vond je verschillende petrusretabels terug in Leuven als verering van de patroonheilige van de stad. Vandaag zijn ze al wat zeldzamer. Dankzij deze tentoonstelling komt er eindelijk nog eens een exemplaar naar Leuven. En dat transport is best een huzarenstukje. Het retabel weegt bijna 200 kg en is erg log om te verplaatsen. Het zit bovendien vol met fragiele details die na vijf eeuwen niet altijd meer even vast zitten. Het rijkelijk versierde houten altaarstuk bulkte ooit van kleur en goud en toont in drie vakken de legende van de Heilige Petrus. Michael Rief, vice-directeur en hoofd collecties van het Akense museum: "Het retabel komt oorspronkelijk van de Sint-Petrus' Bandenkerk in het Nederlandse Venray en zou rond 1500-1510 in het hertogdom Gelre gemaakt zijn. In 1835 werd het verkocht aan een Engelse kunsthandelaar of verzamelaar. In 1908 kocht het Suermondt-Ludwig-Museum het stuk op de Berlijnse kunstmarkt.  Dit altaarstuk is voor ons buitengewoon. Het is het enige grote voorbeeld dat de protestantse iconoclastische ravages in het noordelijke deel van de Lage Landen heeft overleefd." Alle voorbereidingen worden dan ook getroffen om de tocht van Aken naar Leuven zo optimaal mogelijk te laten verlopen. 

Internationale samenwerking

Het retabel is maar één van de 95 stukken die van Aken naar Leuven reizen. Zo heeft het Suermondt-Ludwig-Museum in Aken één van de grootste collecties middeleeuwse beeldhouwkunst in Duitsland. Wat minder bekend is, is hun verzameling sculpturen uit de Lage Landen. Om die reden ging M in 2014 een langdurige samenwerking aan met het Akense museum. Peter Carpreau, conservator Oude Kunst M-Museum Leuven en cocurator van de tentoonstelling: “M wil de internationale katalysator zijn voor onderzoek naar middeleeuwse beeldhouwkunst. In 2014 zetten we al een eerste stap met de oprichting van het expertisecentrum voor middeleeuwse beeldhouwkunst ARDS. ​Sindsdien heeft M verschillende onderzoekstrajecten opgestart en exposities gerealiseerd. Met deze tentoonstelling zetten we een nieuwe belangrijke stap. Zo krijgt de beeldhouwkunst uit de Lage Landen de internationale aandacht die het verdient.”  Voor Peter Bary, directeur M-Museum Leuven, is het uitzonderlijk dat een volledige museumcollectie op deze manier kan worden onderzocht, gepubliceerd en getoond. “M heeft een laatgotische collectie beeldhouwkunst van internationale topkwaliteit, met o.m de Brusselse Jan Borman als sterkhouder. Dankzij deze samenwerking ontstaan er niet alleen nieuwe inzichten over onze kerncollectie. Dit onderzoek versterkt de rol van M als internationaal expertisecentrum.”  Michael Rief: "De volledige reiniging en conservatie van de beeldhouwwerken, de foto-opnames, de conditierapporten en de uitgave van de bestandscatalogus waren ook mogelijk dankzij de steun van de Akense Ludwig Foundation. Het boek geeft zo een totaaloverzicht van de Akense collectie beeldhouwkunst uit de Lage Landen, met essays van Peter Carpreau en Marjan Debaene over ‘Culturele Ruimtes’ en Dagmar Preising over de geschiedenis van de Akense beeldhouwkunstcollectie.’ 

 

Praktische informatie

De tentoonstelling Over de grens. Middeleeuwse beeldhouwkunst uit de Lage Landen loopt van 22 september 2017 tot 27 mei 2018 in M-Museum Leuven.  We nodigen je van harte uit op persrondleiding die doorgaat op 21 september om 11u in M. 

Curatoren: Marjan Debaene & Peter Carpreau

Een initiatief en onderzoek van ARDS, expertisecentrum voor middeleeuwse beeldhouwkunst, in samenwerking met het Suermondt-Ludwig-Museum in Aken. Bij de tentoonstelling verschijnt een bestandscatalogus die enkel te verkrijgen is in het Duits. De catalogus kwam tot stand met de steun van de Peter und Irene Ludwig Stiftung.

 

Veerle Ausloos

Pers en communicatie, M - Museum Leuven

Jutta Göricke

Persverantwoordelijke , Stad Aken

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be