Affiche M-IDZOMER 2019 bijna compleet

Affiche M-IDZOMER 2019 bijna compleet

Met de bekendmaking van een nieuwe lading artiesten is het programma van M-IDZOMER 2019 nagenoeg compleet. Worden nieuw aan de affiche toegevoegd: Lee Fields & The Expressions, Liv Warfield, Tristan, BeraadGeslagen, Wannes Cappelle & broeder Dieleman & Frans Grapperhaus, Dez Mona en The Japanese House. Het eigenzinnige muziek- en cultuurfestival vindt dit jaar plaats van 1 tot en met 4 augustus.

Muziek 

Donderdag 1 augustus

De Amerikaanse soulzanger Lee Fields debuteerde in 1969 met Bewildered, bracht in de seventies nog enkele stomende singles uit, maar zakte daarna weg in de vergetelheid. De laatste jaren overtuigt hij opnieuw meer dan ooit met zijn rauwe, hese stem, gecombineerd met tedere teksten. Samen met The Expressions keerde Fields terug naar zijn grote liefde: de traditionele soul uit de jaren vijftig en zestig. Het resultaat: zes topalbums, waaronder het gloednieuwe It Rains Love

Prince-protegé Liv Warfield staat garant voor een combinatie van funky blazers, ronkende gitaren en overweldigende vocalen. Beïnvloed door Nina Simone, Etta James, Sade, Tina Turner en Mary J. Blidge creëerde Warfield een volledig eigen stijl die vurig, rauw en sensueel tegelijk is. In 2019 brengt ze haar langverwachte derde soloalbum uit. 

Met haar muziekproject Tristan levert het Gentse Jazztalent Isolde Van den Bulcke een even boeiend als intrigerend geluid af waarbij ambient, jazz en pop versmelten tot een beklijvend en hypnotiserend geheel. Lianne La Havas, Boards of Canada en Wayne Shorter loeren steeds om de hoek. Dit jaar bracht ze haar tweede EP Delidomia uit.

Voor Lander Gyselinck en Fulco Ottervanger is BeraadGeslagen hun persoonlijke zandbak. Ze omschrijven zichzelf als “lekker knullig” en zien het podium als een plek voor experiment. Verwacht je dus zeker niet aan voorgekauwde clichédeuntjes maar jazz met een serieuze hoek af. Eind vorig jaar bracht het duo hun debuutalbum Duizeldorp uit, een plaat die even imponerend als eigenzinnig is.

Vrijdag 2 augustus

Wannes Cappelle & broeder Dieleman & Frans Grapperhaus zakken af naar M-IDZOMER met hun show en album Dit is de bedoeling. Cappelle en Dieleman brengen beiden beeldrijke verhalen. De ene in het West-Vlaams, de andere het Zeeuws-Vlaams. Hoewel hun dialecten haast niet voorbij de regionale grens rijken, brengen ze universele verhalen die iedereen raken. Cellist Frans Grapperhaus staat hen bij in het creatieve proces én live op het podium.

Zaterdag 3 augustus

Nicolas Rombouts, samen met Gregory Frateur dertien jaar lang het kloppende hart van Dez Mona, nam in 2016 afscheid van de band. Frateur verzamelde de overgebleven troepen en schreef het prachtige Book of Many. Voor deze tournée laat Frateur zich vergezellen door accordeonist Roel Van Camp, gitarist Sjoerd Bruil en pianist/gitarist Tom Pintens.

Zondag 4 augustus

De Britse Amber Baine brak met haar dromerige en hypnotiserende elektronische dream-pop-project The Japanese House al heel wat potten. Baine staat garant voor heerlijke popsongs in een eigentijds geluid. Twee jaar geleden prijkte ze – naast namen als Anderson Paak en Rag‘n’Bone Man – op de toonaangevende ‘BBC Sound of 2017’-lijst, dit jaar vuurde ze haar nieuwe single Lilo op ons af.

Mike Naert, artistiek directeur van Het Depot, is alvast tevreden met de nieuwe namen: “We verwelkomen onder meer oude bekende Lee Fields, die na het overlijden van Charles Bradley en Sharon Jones de nieuwe koning uit de Daptone-schuur is. Soulqueen Liv Warfields optreden is er zeker ook eentje om naar uit te kijken. Zij was één van de backingzangeressen van Prince. Dat iemand uit de Prince-entourage naar ons festival afzakt, is voor mij als grote Prince-fan erg speciaal.”

M-IDZOMER FOR KIDS

Een nieuwe editie van M-IDZOMER betekent ook een nieuwe M-IDZOMER FOR KIDS, een namiddag speciaal voor de allerjongste bezoekers. Vaste waarde Kapitein Winokio tekent ook dit jaar present. De muzikale kapitein staat in 2019 vijftien jaar op de planken. Dat komt hij vieren op zaterdag 3 augustus met de show 15 jaar handjes draaien.

Eigenzinnig multidisciplinair

Naast muziek staat er ook een gevarieerd en doorlopend binnenprogramma klaar. Zo zijn er tijdens M-IDZOMER installaties te bewonderen van Brecht Heytens en Chantal van Rijt en Maud Gourdon, en vinden er performances plaats van Ine Claes & Mathieu Calleja en CMMC (kunstenaarscollectief Céline Mathieu en Myrthe Christianne van der Mark). Tot slot wachten je met Pieter Vermeersch, Aleksandra Chaushova en OPEN M nog drie tentoonstellingen op.

Peter Bary, directeur van M – Museum Leuven: “Deze eigenzinnige mix zorgt ervoor dat alle zintuigen aan bod komen in M: een totaalervaring waarvoor het museum bekend staat. Zelf kijk ik altijd uit naar de pop-up-presentaties die we tijdens M-IDZOMER organiseren in de museumzalen. Ik weet nu al zeker dat bijvoorbeeld de neoninstallatie van onze ‘artist in residence’ Brecht Heytens niemand onberoerd zal laten.”

“Met deze nieuwe namen bewijst M-IDZOMER nog maar eens dat het een van de meest eigenzinnige festivals van ons land is” benadrukt Denise Vandevoort, schepen van cultuur in Leuven en voorzitter van M – Museum Leuven. “Funk, jazz, pop en rock: het komt er allemaal samen, en dit op een prachtlocatie in hartje Leuven. De mix van muziek, tentoonstellingen, performances en installaties maken er een echt multidisciplinair feest van.”

 

Programma

Donderdag 1 augustus

Lamb, Lee Fields & The Expressions, Liv Warfield, Tristan, BeraadGeslagen.

Vrijdag 2 augustus

Heather Nova, Hydrogen Sea, Geike, Wannes Cappelle & broeder Dieleman & Frans Grapperhaus.

Zaterdag 3 augustus

Calexico and Iron & Wine, Dez Mona, Jan Verstraeten, Kapitein Winokio (M-IDZOMER FOR KIDS).

Zondag 4 augustus

Trixie Whitley, Dead Man Ray, STADT, The Japanese House.

Doorlopend

Binnenprogramma: Brecht Heytens, CMMC, Ine Claes en Chantal van Rijt & Maud Gourdon
Expo’s: Pieter Vermeersch, Aleksandra Chaushova en OPEN M 
M-collectie

Ticketverkoop

Tickets zijn te koop via www.m-idzomer.be 

Dagtickets (voorverkoop): donderdag 1 augustus: € 33 - vrijdag 2 augustus: € 30 - zaterdag 3 augustus: € 38 - zondag 4 augustus: € 36 - Combiticket (voorverkoop): € 115

Praktische info

Wat? M-IDZOMER is het eigenzinnige muziek- en cultuurfestival van Het Depot en M – Museum Leuven
Wanneer? Donderdag 1 t.e.m. zondag 4 augustus 2019 
Waar? M – Museum Leuven, L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven

Contacteer ons
Denise Vandevoort Voorzitter, M – Museum Leuven
Esther Artois Communicatie en promotie, Het Depot
Philippe Mertens Communicatie en pers, M – Museum Leuven
Denise Vandevoort Voorzitter, M – Museum Leuven
Esther Artois Communicatie en promotie, Het Depot
Philippe Mertens Communicatie en pers, M – Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium