AdSomeNoise en M Leuven zetten Dieric Bouts op de AR-kaart

Na meer dan vijf eeuwen komt de Vlaamse Meester Dieric Bouts terug naar Leuven in ‘DIERIC BOUTS. Beeldenmaker’, een tentoonstelling in M Leuven die deel uitmaakt van het ‘New Horizons | Dieric Bouts Festival’. Hoewel Bouts allesbehalve moet onderdoen voor de bekendere van Eyck, wordt hij grotendeels over het hoofd gezien. M Leuven vond het dan ook hoog tijd om Bouts in de schijnwerpers te zetten en daagde AdSomeNoise uit om deze historische tentoonstelling te promoten. 

AdSomeNoise ontwikkelde een Augmented Reality-ervaring voor de tentoonstellingsbrochure en blies Bouts' onbetwiste meesterwerk, ‘Het Laatste Avondmaal’, nieuw leven in. Bij het scannen van dit schilderij (op de brochure, poster of zelfs in ‘t echt tijdens de tentoonstelling) wordt de gebruiker gekatapulteerd in een Trivial Pursuit-spel gericht op het leven en de kunst van Dieric Bouts. Daarbij assisteer je niemand minder dan Jezus Christus in het winnen van de quiz. Maar ook zijn apostelen spelen een rol. 

Via artificiële intelligentie worden de karakters in ‘Het Laatste Avondmaal’ tot leven gewekt en geven ze nuttige (en minder nuttige) tips om de vragen correct te beantwoorden. Dankzij M Leuven en Het Geluidshuis is Dieric Bouts trouwens de eerste Vlaamse Meester met zijn eigen hoorspel. Warre Borgmans vertelt en wordt vergezeld door stemmen van Robby Cleiren, Jeroen Meus, Ini Massez, Koen de Graeve en veel meer. Enkelen leenden ook hun stem aan Jezus en zijn apostelen in de AR-ervaring. “We zochten een ervaring die we langdurig konden inzetten voor een werk dat al langer bestaat dan wij allemaal samen: 'Het Laatste Avondmaal', het magnum opus van Vlaamse Meester Dieric Bouts. AdSomeNoise bedacht een laagdrempelig concept dat entertaint, en tegelijkertijd voldoende historisch correct is zodat onze curatoren er ook in mee wilden gaan. Het format biedt bovendien de vrijheid om op verschillende dragers met verschillende uitsnedes van het meesterwerk – gaande van het origineel in de Sint-Pieterskerk tot een kerstkaart – te werken. De AR-ervaring krijgt een goede start als aanvulling voor de eerste tentoonstelling waar zoveel werken van de Vlaamse Meester bijeen komen in zijn thuisstad: ‘DIERIC BOUTS. Beeldenmaker’, deel van het ‘New Horizons | Dieric Bouts Festival," zegt Hanne Grégoire, Head of Communication M Leuven.

Waar brochures anders diagonaal gelezen en weggelegd worden, spoort de AR-ervaring aan om Bouts verder te ontdekken en zich minutenlang te verdiepen in zijn leven. Scan zelf de QR code en het schilderij en kom meer te weten over the one and only Dieric Bouts.

Hanne Grégoire

Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven

Samantha Fadahunsi

Communicatiemedewerker, M Leuven

Celine De Geest

Communicatiemedewerker, M Leuven

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be