“25.000 prenten catalogeren, dan kom je wel wat te weten”

“25.000 prenten catalogeren, dan kom je wel wat te weten”

M Leuven brengt internationale experten rond digitale collectieregistratie samen

M Leuven deelt tijdens een studiedag op 3 september kennis over behoud en beheer van erfgoed op papier. Het prentenkabinet van M telt ongeveer 25.000 prenten en die worden op termijn digitaal beschikbaar gemaakt dankzij de inzet van medewerkers en heel wat vrijwilligers. Alle kennis wordt gebundeld in een publicatie en een studiedag, waar ook sprekers van o.a. het Rijksmuseum op het programma staan. Een deel van het prentenkabinet is momenteel te bekijken in de tentoonstelling ‘Druk! Werk!’ die nog tot 5 september loopt in M.

Digitale collectieregistratie

Denise Vandevoort, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M licht toe: “Veel van de prenten en tekeningen uit de collectie weerspiegelen 500 jaar lokale geschiedenis. De prenten tonen hoe Leuvenaars leefden in tijden van oorlog maar ook in voorspoed. M zet zich in om ook dit Leuvens erfgoed te beschermen, toegankelijk te maken voor bezoekers en kennis te delen met collega’s uit de sector.” Zo’n 5.000 prenten bij M bleken ongeregistreerd te zijn, die achterstand wordt ingehaald dankzij de steun van de Vlaamse Overheid. Sinds 2016 maakt het prentenkabinet van M deel uit van een grootschalig conservatie-, registratie- en digitaliseringsproject. Het doel is om de kunstwerken klaar te maken voor de toekomst en (digitaal) toegankelijk te maken voor het publiek.

Kennis overdragen

“Je komt wel wat te weten tijdens het registreren van duizenden prenten. Niet enkel over de maatschappij door de jaren heen, maar ook over het behoud en beheer van de collectie zelf”, vertelt Jochen Suy, curator van de collectiepresentatie ‘Druk! Werk!’. “We bundelden al die kennis in een publicatie die op de studiedag ‘Druk! Aan het Werk!’ voor het eerst wordt voorgesteld. Daarnaast staan ook experten uit collega-instellingen zoals het Rijksmuseum of het Stadsarchief van Amsterdam op het programma.

Inschrijven kan via https://www.mleuven.be/nl/inschrijvingsformulier-drukaanhetwerk. De studiedag is gratis.

Contacteer ons
Samantha Fadahunsi Medewerker Communicatie en Pers, M Leuven
Hanne Grégoire Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven
Samantha Fadahunsi Medewerker Communicatie en Pers, M Leuven
Hanne Grégoire Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium