2024 in M: expokalender
Alle komende en lopende tentoonstellingen bij M Leuven op een rijtje
Beste journalist,
We wensen je een sprankelende jaarwisseling. Dat 2024 een hartverwarmend jaar vol kunst en glitters mag worden.
Hieronder vind je alle komende en lopende tentoonstellingen bij M Leuven in 2024 terug.
Tot volgend jaar?
Warme groeten,
M Leuven
Nu te zien
DIERIC BOUTS. Beeldenmaker
Tentoonstelling
20.10.23 - 14.01.24
In het najaar van 2023 presenteert M een grote overzichtstentoonstelling over Dieric Bouts in het kader van het 'New Horizons | Dieric Bouts Festival'. Nooit eerder kwamen zoveel werken van de Vlaamse Meester bijeen in zijn thuisstad. Bovendien krijg je een totaal nieuwe kijk op werk van meer dan vijf eeuwen oud — door een radicale confrontatie met de beeldcultuur van vandaag.
DOKA
Tentoonstelling
15.12.23 - 05.01.25
DOKA is de titel van de nieuwe tentoonstelling van M, samengesteld door gastcurator Geert Goiris. De Belgische fotograaf keert zo terug naar het museum na zijn solotentoonstelling in 2013. De natuurlijke staat van de kunstverzameling is duisternis. De meeste kunstwerken zien zelden het daglicht. Maar net zoals een donkere kamer (de doka), die magische plek waar analoge foto’s ontwikkeld worden en waar beelden ontstaan, wil Goiris deze tentoonstelling opvatten als een ruimte waar beelden oplichten uit het donker.
Verwacht
ATELIER BOUTS
Tentoonstelling
16.02.2024 - 28.04.24
Meer dan 500 jaar geleden maakte Bouts zijn meesterwerken in een Leuvens atelier. Hoe hij dat precies deed, is lange tijd een mysterie geweest. Gelukkig hebben we de kunstwerken nog. Kijk je goed, dan geven ze de geheimen prijs van de oude meester, zijn medewerkers en latere restauraties. Met behulp van nieuwe technologieën doen onderzoekers vandaag heel wat opmerkelijke ontdekkingen.
ALIAS
Tentoonstelling
15.03.2024 - 01.09.24
M toont in vijf zalen ‘Alias’, een groepstentoonstelling over een groeiend fenomeen in de recente kunstgeschiedenis: fictieve kunstenaars. De tentoonstelling brengt zo’n 80 werken uit binnen- en buitenlandse openbare of privécollecties voor het eerst samen. Stuk voor stuk illustreren ze welke strategieën hedendaagse kunstenaars inzetten om fictie en realiteit te doen samenvallen, en hoe ze onze perceptie van de werkelijkheid in de war brengen.
SARAH SMOLDERS. A Space Begins, With Speaking
Tentoonstelling
15.03.2024 - 01.09.24
Het werk van Sarah Smolders ontstaat in dialoog met een specifieke ruimte en zijn architecturale kenmerken, die ze nauwkeurig observeert en annoteert aan de hand van schilderkunstige ingrepen en elementen. Verschuivingen en toevoegingen die op het eerste zicht nauwelijks waarneembaar zijn, nodigen de toeschouwer uit om te vertragen en de ruimte op een onverwachte manier te bekijken en mee te maken. Voor haar presentatie in M brengt Sarah Smolders voor het eerst verschillende residus samen in een nieuwe ruimtelijke ingreep in de tentoonstellingsruimtes aansluitend aan het dakterras van het museum.
OPEN M
Tentoonstelling
29.06.24 - 03.11.24
Met Open M nodigt M kunstenaars uit de regio Vlaams-Brabant uit om hun werk tentoon te stellen in het museum. Deze editie schuiven we het thema ‘zichtbaar/onzichtbaar’ naar voor. Een thema dat ook in M’s nieuwe collectiepresentatie, die tegelijkertijd met Open M de deuren opent, een belangrijke rol speelt. Je kan je kandidaat stellen door de voorwaarden te lezen en daarna je werk hier in te dienen. Uit de ingestuurde voorstellen maakt de gastcurator een selectie. De selectie toont M vanaf eind juni in een groepstentoonstelling.
NIEUWE COLLECTIE-PRESENTATIE
Tentoonstelling | Collectie
29.06.24 - voorjaar 2029
Meer informatie in het voorjaar van 2024
PETER MORRENS
Tentoonstelling
11.10.24 - 24.02.25
Meer informatie in het voorjaar van 2024
Lopende tentoonstellingen
Neem je tijd
Tentoonstelling | Collectie
10.07.20 - 31.03.24
Hoe lang blijf jij in een museum voor een kunstwerk staan? De gemiddelde bezoeker zo’n 28,63 seconden. Inclusief selfies nemen, weliswaar. In deze collectiepresentatie nodigen we je uit om je tijd te nemen en écht naar kunst te kijken. En om vragen te stellen bij de rol van tijd in kunst. Op welke manieren geven kunstenaars tijd eigenlijk weer? Krijg je het hele verhaal in verschillende scènes te zien? Of suggereert één vluchtige momentopname de rest van het verhaal? En wat zegt het werk over hoe de kunstenaar zelf naar tijd kijkt?
Museum in Beweging
Tentoonstelling | Collectie
04.03.21 - 31.03.24
De collectie van M is voortdurend in beweging. Zo verrijken we elk jaar onze collectie met unieke stukken die een uitzonderlijk verhaal vertellen. In ‘Museum in Beweging’ krijgen een 20-tal van die aanwinsten voor het eerst een plek in de museumzalen. Zo is er bijvoorbeeld de ‘Heilige Arnulf van Metz’, een laatgotische sculptuur uit eikenhout die we in 2021 verwierven, maar ook drie schilderijen van de Libanees-Belgische kunstenaar Marie Zolamian (°1975) worden getoond.
De Tien
Tentoonstelling | Collectie
28.05.21 - 31.03.24
M werkte samen met tien deelnemers, de (proef)konijnen van M, aan een collectiepresentatie met kunstwerken uit de collectie van M en Cera. Het hele traject werd opgebouwd als een digitaal experiment, in de vorm van een spel met verschillende afleveringen. Per aflevering werden er punten verdiend, die de konijnen moesten inzetten om hun favoriete kunstwerken in de collectiepresentatie te krijgen. Elke aflevering werd afgesloten met een stemronde waardoor er telkens kunstwerken afvielen. In 'De Tien' ontdek je de finale selectie.
Alles voor de vorm
Tentoonstelling | Collectie
11.06.17 - 31.03.24
De tentoonstelling 'Alles voor de vorm' vindt een plek in de voormalige praalvertrekken van het echtpaar Vanderkelen-Mertens. Ze ontvingen er gasten, hielden er feestjes, pakten er uit met hun weelde en curiositeiten. Het zijn de ruimtes bij uitstek om de woon- en leefcultuur van de burgerij te ontdekken. Hier werp je een blik op functies, materialen en technieken, en maak je de vergelijking tussen vroeger en nu. Hoe gebruikte je een molenbeker? Waarvoor diende een samovar? Sinds wanneer eten we met een vork? En welke boodschappen kon je vertellen met een waaier?
Bewogen
Tentoonstelling | Collectie
10.07.20 - 31.03.24
Heb jij wel eens urenlang achter een beeld van een heilige aan gelopen met een paar vleugels op je rug gebonden? Jezus aangekleed, in slaap gewiegd of in zijn graf gelegd? Of je beste juwelen geofferd aan een bloedende hostie? Tot niet zo lang geleden speelde in onze streken religie een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Kerkelijke feestdagen en rituelen bepaalden de kalender en brachten gemeenschappen bij elkaar. Zowat iedereen nam eraan deel. Vandaag zijn we niet meer zo vertrouwd met die tradities. Maar veel van de objecten die er een centrale rol in speelden, zijn wel bewaard gebleven. Onder andere in de collectie van M.
Bert Cornillie