'The Space Age' ALEKSANDRA MIR in M - Museum Leuven

Met de tentoonstelling 'The Space Age' brengt M - Museum Leuven een overzicht van de video's en collages die Aleksandra Mir de laatste 15 jaar maakte rond de verkenning van de ruimte. Enkele historische momenten in de ruimtevaartgeschiedenis vormden hierbij het uitgangspunt, zoals de ontdekking van de wetten van de fysica, het begin van de raketlanceringen en de eerste succesvolle maanlanding.

Ruimtevaart

De ruimtevaart is een terugkerend thema in Mirs werk sinds het begin van haar carrière. Wereldwijde gebeurtenissen in de populaire cultuur, zoals de ontwikkeling van de massa-luchtvaart, de maanlanding en de ontwikkeling van verschillende ruimtevaartprogramma’s beschouwt ze als gebeurtenissen die een enorme invloed hebben gehad op de manier waarop we leven en onze plaats in de wereld bepalen. Mirs fictieve verhalen zijn zowel een viering van deze events als het in vraag stellen van hun historische en sociale geschiedenis.

Religie en wetenschap

Mirs films zijn epilogen bij haar publieke performances die telkens handelen over en ambitieus historisch verhaal. In haar film The Seduction of Galileo Galilei en in de collagereeksen The Dream and The Promise, onderstreept ze bijzondere gelijkenissen tussen religie en wetenschap. Mir laat zich hiervoor inspireren door een citaat van de 16de-eeuwse Italiaanse wetenschapper en filosoof Galileo Galilei die verklaarde ‘in zijn ontdekkingen meer te hebben geleerd door goddelijke genade dan door telescopen’ (Galileo Galilei, Lettere).

 

DE TENTOONSTELLING 

28.11.2013 >< 16.02.2013 

M toont Mirs films First Woman on the Moon (1999), Gravity (2006) en The Seduction of Galileo Galilei (2011) naast een reeks van haar collages over gelijkenissen tussen wetenschap en religie, getiteld The Dream and the Promise (2009) en het meer recente werk Satellite crashes down in Porto Allegre, Brazil (2013). 

- Een van de bekendste werken van Mir is First Woman on the Moon (1999). De film documenteert een event waarbij een maan­landing werd geënsceneerd op een strand in Nederland. In navolging van President Kennedy’s oproep om een man naar de maan te sturen voor het einde van de jaren ‘60, begon Mir aan haar missie om een vrouw op de maan te krijgen voor het einde van het millennium. Ondanks het beperkte budget slaagde Aleksandra Mir er in om 30 jaar na de eerste maanlanding de eerste vrouw op de maan te worden. Met de hulp van de plaatselijke bevolking, vele vrijwilligers en bereidwillige sponsors kon ze infiltreren in een door mannen gedomineerde ruimtevaartgeschiedenis.

http://www.aleksandramir.info/videos/first-woman-on-the-moon

 

- In 2006 breide Mir een vervolg aan deze maanlanding en startte ze een nieuw ambitieus ruimte­vaartproject, de constructie van een 22 meter hoge raket. Met de hulp van technici en ingenieurs werd de raket opgebouwd uit afvalmateriaal zoals staal, glasvezel, grote tractorbanden, industriële ventilatoren... Een theatrale belichting en rookmachines zorgden voor de sfeer van een NASA-hangar in The Kennedy Space Center. Mir documenteerde de werkzaamheden in de film Gravity.

http://www.aleksandramir.info/videos/gravity

 

- Voor The Seduction of Galileo Galilei (2011) liet Mir zich inspireren door de gelijknamige 16de-eeuwse wetenschapper en filosoof. Het verhaal gaat dat Galilei tijdens een onder­zoek, gewichten met een verschillende massa van de toren van Pisa gooide. Hij leverde zo bewijs voor de ‘wet van vallende lichamen’ (dat elementen even snel naar beneden vallen, ongeacht de massa). De video documenteert Mirs eigen gevecht met de zwaartekracht. Samen met haar team en professionele kraanmannen liet ze autobanden toren­hoog stapelen tot de toren uiteindelijk in elkaar stuikt. Gedurende het verloop van 1 dag werd deze poging herhaaldelijk hervat.

http://www.aleksandramir.info/videos/the-seduction-of-galileo-galilei

 

- The Dream and the Promise (2008-2009) is een reeks collages die religieuze iconografie verbinden met afbeeldingen uit de ruimte­vaart. Wetenschap en religie worden gebruikelijk tegenover elkaar geplaatst, als twee uitersten die het zelden eens zijn. Galileo Galilei, vader van de moderne wetenschap, én toegewijd katholiek, bewijst echter het tegendeel. Om deze verbintenis te illustreren grijpt Mir terug naar beelden die ze vond in het Kennedy Space Center in Florida én in de barokke kerken op Sicilië. Hier ondervond ze dat de iconografie die NASA en de Katholieke Kerk gebruiken heel wat gemeenschappelijk heeft.

 

Parallel aan de tentoonstelling in M - Museum Leuven verschijnt het posterboek The Space Age.

De Zweeds-Amerikaanse kunstenares Aleksandra Mir werd geboren in 1967 in Lubin, Polen. Ze leeft en werkt momenteel in Londen.

 

* PERSPREVIEW: WOENSDAG 27 NOVEMBER - 15u00 * 

in aanwezigheid van Aleksandra Mir, in combinatie met bezoek aan de tentoonstelling 'Arm en erg Hard' van GERARD HERMAN 

 

PERSDOSSIER_Aleksandra-MIR_NL-DEF.pdf

PDF - 322 Kb

Annik Altruy

M - Museum Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be