Project “Beleef het Laatste Avondmaal, beleef Bouts” ontvangt 568.674 euro subsidie van minister Ben Weyts

Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts in Leuven wordt internationale trekpleister

Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts (1415-1475) wordt dé internationale referentie voor wie een bezoek aan Leuven plant.  Dat is de ambitie van het project “Beleef Het Laatste Avondmaal, beleef Bouts” van M-Museum Leuven. Dankzij de hefboomsubsidie van 568 674 euro die Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts vandaag toekende, kan M de plannen voor 2019 nu verder concretiseren. Vanaf dan neemt het 15de-eeuwse meesterwerk meer dan ooit een sleutelpositie in voor wie een bezoek aan de stad plant.

Beleef Het Laatste Avondmaal, beleef Bouts

In april 2017 diende M, in samenspraak met Toerisme Leuven, een ambitieus projectvoorstel in voor het impulsprogramma Vlaamse Meesters. Hierin staat de Sint-Pieterskerk met haar kunstschatten centraal als troef voor het cultuurtoerisme naar Leuven. Denise Vandevoort, schepen van cultuur stad Leuven en voorzitter M-Museum Leuven: “De Grote Markt is het historisch hart van Leuven, met het stadhuis en de Sint-Pieterskerk. De imposante gotische kerk zal tegen 2019 volledig in ere hersteld zijn.  Vanaf dan kunnen de kunstwerken in de M-Schatkamer meer dan ooit tot hun recht komen. Je ontdekt er een uniek ensemble van 12 werken in hun oorspronkelijk historisch kader, met als absolute toppers Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts en de Edelheeretriptiek. M en het stadsbestuur zijn dan ook zeer erkentelijk voor de subsidie die minister Ben Weyts en Toerisme Vlaanderen toekennen.  Samen maken we van de Sint-Pieterskerk een internationale hotspot waar je Vlaamse Meesters kan ontdekken.”

Hoe M dit gaat realiseren, verduidelijkt Peter Bary, directeur M-Museum Leuven: “Dankzij de hefboomsubsidie kunnen we investeren in een nieuwe balie en ontvangstruimte, om bezoekers kwaliteitsvol te onthalen. Daarnaast realiseren we een meertalig aanbod met digitale applicaties die de kunstschatten van de kerk verbinden met locaties en verhalen in Leuven. Op die manier ontwikkelen we niet alleen het potentieel van de kerk. We creëren een totaalervaring en geven Het Laatste Avondmaal daar een prominente plaats in. Het 15de-eeuwse topstuk heeft alles in huis om een internationale referentie te worden voor de kunst- en erfgoedliefhebber, zoals Het Laatste Oordeel van Rogier van der Weyden in Beaune of het Isenheimaltaar in Colmar dat zijn.”

12 meesterwerken op één locatie

In de Sint-Pieterskerk kan je 12 werken van Vlaamse Primitieven ontdekken in hun authentiek historisch kader, op de plek waarvoor ze bedoeld waren. Zo zijn er slechts een handvol 15de-eeuwse triptieken van het kaliber van Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts op hun originele plaats te bewonderen. Het is bovendien een op en top Leuvens werk. Dirk Bouts verplaatste een gebeurtenis uit de tijd van Christus naar zijn tijdperk en zijn stad (1468). Jezus en zijn apostelen zitten te tafelen in een 15de-eeuwse patriciërswoning, met 15de-eeuwse kleren. Door de vensterluikjes zie je de Grote Markt, tijdens de bouw van het stadhuis. Bovendien telt de kerk nog een tweede triptiek van Bouts: de marteling van de Heilige Erasmus. Dit werk wordt dankzij de giften voor M-Life gerestaureerd en zal in 2019 opnieuw naast Het Laatste Avondmaal schitteren.  Daarnaast krijgen ook andere werken een vooraanstaande plaats bij de toekomstige inrichting, zoals het praalgraf van Hendrik I, de schilderijenreeks van de Fiere Margriet, het torenontwerp, de Sedes Sapientiae, het Triomfkruis van Jan Borman of de Sacramentstoren. De Edelheeretriptiek, een kopie van de wereldvermaarde Kruisafneming van Rogier van der Weyden, zal ook terugkeren naar zijn eigen kapel in de kerk.

Denise Vandevoort

Voorzitter, M - Museum Leuven

Peter Bary

Directeur, M - Museum Leuven

Veerle Ausloos

Pers en communicatie, M - Museum Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be